Alla inlägg under april 2014

Av fearanddream - 22 april 2014 14:15

1. Kapstaden, Sydafrika.

Ett av de mest populära turistmålen, Kapstaden, är också en stad som kämpar med extremt hög grad av kriminalitet, främst rån. På grund av detta är Kapstaden en av världens farligaste städer nattetid, sepciellt för kvinnor.

 

 

2. Nairobi, Kenya.

På grund av att Al Shabaab-militanter hotar att inleda attacker under den heliga månaden, ramazan, är läget i Kenya, främs i Nairobi, mycket spänt. Dessutom är händelser av brott ute på gatorna väldigt vanligt i staden. Att vistas i staden nattetid är mycket farligt, då rån och plundring är mer eller mindre rutin.

 

 

3. Caracas, Venezuela.

Venezuelas huvudstad, Caracas, är rena himmelriket gällande droghandel. Rån och obetydliga straff är vanliga händelser, och dessutom har polisen oerhört lite makt och kan inte kontrollera situationen.

 

 

4. Peshawar, Pakistan.

Detta är en av världens absolut farligaste städer. Med krigsherrar och stammar som slåss om herraväldet, är staden en väldigt osäker plats, speciellt för utlänningar. Självmordsbombningar och riktade attacker mot säkerhetsstyrkor är norm och i och med detta sjunker Peshawar långsamt ner i avgrunden.

 

 

5. Sana'a, Yemen.

Staden är oerhört ostabil till följd av fjolårets uppror mot förre presidenten, Ali Abdullah Saleh. Med al Qaedas flygfottilj i Yemen och lokala anslutare som hela tiden är närvarande i regionen har det skett en rad lönnmord på män inom säkerhetstjänsten.

 

 

6. Abidjan, Elfenbenskusten.

Efter åratal av tanklöst våld mellan stridande partigrupper, så har säkerhetssituationen i Abidjan slutligen förbättrats en aning. Vändpunkten kom när den förre presidenten, Laurent Ghagbo fängslades. Ändå fortsätter staden att vara en av de farligaste i världen, med en sjudande spänd stämning strax under ytan.

 

 

7. Ciudad Juarez, Mexico.

Mexico är ett himmelrike när det kommer till droger och Ciudad Juarez är droghandelns inofficiella huvudstad. Droghandlarna är oerhört våldsamma och gör i princip precis som de vill. Polisen är mestadels korrupt och staden är den mest våldsamma förutom de städer som är i krig.

 

 

8. Baghdad, Irak.

Efter att ha varit världens farligaste plats i åratal, lugnades det ner en smula efter USA:s invasion. Idag är det politiska läget i staden väldigt ostabilt. Dessutom sker självmordsbombningar och slumpmässig skottlossning ofta och drabbar de oskyldiga medborgarna.

 

 

9. Mogadishu, Somalia.

Fram tills alldeles nyligen, var Somalias huvudstad, Mogadishu, tveklöst den farligaste staden i hela världen. Militanter med länkar till al Qaeda hade makten över stora delar av staden från 2007 fram till augusti förra året då krigare från Afrikanska Unionen lyckades få undan dem.

 

 

10. Kabul. Afghanistan.

Inget av alla USA:s ingrepp eller de trupper som försökt, har lyckats med att rädda Afghanistan och dess huvudstad, Kabul. Detta är världens farligaste stad. Bombattacker på hotell och ambasader är vanligt förekommande. Talibaner får mer och mer makt, och snart flyger USA ut ur landet för gott...

 

 

 

Av fearanddream - 21 april 2014 17:15

1. Kinesiska mjölkskandalen 2008.

Världsomspännande oro för säkerheten väcktes då höga nivåer av den industriella kemikalien melamin hittades i mjölkpulver och vanlig mjölk från ledande företag över hela Kina. Skalan på problemet var skrämmande. Åtminstone sex barn dog och ytterligare 300 000 blev sjuka efter att ha druckit den giftiga mjölken.

 

2. Exploderande vattenmeloner 2011.

Kinas matrelaterade problem slutade dock inte i och med mjölkskandalen. 2011 blev vattenmelonsodlare chockade när deras skörd började explodera. Man trodde att detta berodde på att man använt ett medel som skulle få vattenmelonerna att växa snabbare.

 

3. Galna kosjukan 1990.

I ett försök att blidka skattebetalarnas rädslor gentemot nötkött då krisen gällande galna kosjukan var som värst, poserade förre jordbruksministern John Gummer och hans dotter inför kamerorna, medan de åt hamburgare, utan positivt resultat.

 

4. E. coli tragedin i södra Wales 2005.

Detta är den största E. coliepidemin i Wales historia, och orsakades av en oseriös skurkaktig slaktare. Denna kris ledde till 5 år gamla Mason Jones död. Totalt 158 skolbarn och vuxna från 44 olika skolor insjuknade svårt under utbrottet. 

 

5. Salmonella 1988.

Som ung hälsominister, blev Edwina Currie grovt förolämpad när hon påstod att majoriteten av den brittiska äggproduktionen var smittad av salmonella. Bönder och äggproducenter tog mycket illa vid sig och kallade Edwina för "Eggwina". Eddwina tvingades avstå. Senare visade det sig att hon hade haft rätt.

 

6. Turkey twizzlers 2005.

En gång i tiden en favorit i Englands skolor, men inte nu längre. 2005 turnerade Jamie Oliwer runt på olika skolor för att lära ut hur man lagar god och hälsosam mat till skolbarn. Det visade sig att Turkey twizzlers innehöll dubbelt så mycket fett som rekommenderat.

 

7. Europeiska gurksräcken 2011.

Ett dödligt utbrott av E.coli ägde rum i maj 2011 i Tyskland. Detta satte igång panik gällande spansk gurka. Omkring 25 personer dog till följd av utbrottet.

 

8. Irländska fläskköttskrisen 2008.

Runt Irland rapporterades det att förgiftat foder getts till boskasdjur, där ibland nio grisfarmer.

 

9. Walkertontragedin 2000.

Som en tragisk påminnelse om att E.coli även kan smitta via drickvatten, förgiftades allt dricksvatten i Ontario, Kanada 2000. 7 personer dog efter att ha druckit vatten och 2 500 personer blev allvarligt sjuka.

 

10. Godis i Bradford 1858.

Omkring 20 personer dog efter att de ätit godis köpt i ett marknadsstånd i Bradford. Det visade sig att godiset var spetsat med arsenik.

 

Av fearanddream - 17 april 2014 13:36

1. Mänskliga relationer.

Kvinnor tenderar att kommunicera mer effektivt än män. Kvinnor fokuserar på lösningar som passar hela gruppen och de pratar om problem. De använder sig av icke-verbala signaler: tonläge, känslor och empati medan män tenderar att vara mer uppgiftsfokuserade, mindre pratsamma och mer isolerade. Män har i regel svårare att förstå känslor som inte på ett tydligt sätt berättas för dem, medan kvinnor kan lägga märke till och känna på sig vad någon annan känner.

Dessa skillnader förklarar varför män och kvinnor många gånger har problem med kommunikation sins emellan och varför vänskap mellan män ser annorlunda ut än vänskap mellan kvinnor.

 

2. Vänster hjärnhalva vs. båda hjärnhalvorna.

Män tenderar att använda sin vänstra hjärnhalvan allra mest, medan kvinnor använder båda sina hjärnhalvor lika mycket. En fd. lärare till mig uttrycker det hela så här: "Ni kvinnor har en motorväg med två filer mellan era hjärnhalvor, det har inte vi män".

Detta förklarar varför män är bättre på aktiviteter som sitter i vänstra hjärnhalvan och på problemlösning ur ett uppgiftsfokuserat perspektiv medan kvinnor oftast löser problem på ett mer kreativt sätt och är mer medvetna om känslor medan de kommunicerar.

 

3. Matematisk begåvning.

Ett område i hjärnan som kallas för Frontalloben är betydligt större hos män än hos kvinnor, speciellt på vänster sida. Den här delen av hjärnan har i uppgift att lösa logiska matematiska problem, och förklarar varför män oftast presterar bättre inom matematik än vad kvinnor gör. Det var just den här delen av hjärnan som, hos Albert Einstein, visade sig vara onormalt stor.

Frontalloben bearbetar också sensoriska intryck, och den större högra frontalloben hos kvinnor tillåter dem att fokusera på specifik stimuli, som att någon skriker en lång bit bort.

 

4. Reaktion på stress.

Män tenderar att reagera på stress med "slåss eller fly", medan kvinnor reagerar med "vårda och bli vän med". Anledningen till dessa stora skillnader ligger i våra hormoner. Hormonet oxytocin frigörs hos alla under stress. Hur som helst, östrogen(kvinnligt hormon) tenderar att öka oxytocinhalten, vilket resulterar i lugnande och vårdande känslor, medan testosteron(manligt hormon) ökar mycket hos män under stress, vilket tar bort den lugnande effekten hos oxytocinet.

 

5. Språk.

Två av de sektioner i hjärnan som har hand om språket är större hos kvinnor än hos män, vilket är en indikation på varför kvinnor oftast är bättre när det gäller att lära sig språk än män och varför kvinnor är bättre på ett språkinriktat sätt att tänka. Män har bara språkcentra i sin vänstra hjärnhalva, medan kvinnorna har det i båda. När det gäller att drabbas av en STROKE är det större chans att kvinnor får tillbaka sitt tal, medan män inte får det lika ofta.

 

6. Känslor.

Kvinnor har oftast ett större limbiskt system (del av hjärnan) än män. Detta medför att kvinnor har närmare till sina känslor än vad män har, och att kvinnor har lättare för att uttrycka sina känslor vilket gynnar kontakten med andra människor. Det negativa är dock att detta medför att kvinnor har lättare att hamna i depressioner och nedstämdhet speciellt under hormonrubbningar, som när kvinnan har mens.

 

7. Hjärnans storlek.

Vanligtvis är mäns hjärnor 11 - 12% större än kvinnors. Den här skillnaden har absolut ingenting med intelligens att göra, men storleken på hjärnan förklarar varför män oftast är större rent fysiskt än kvinnor.

 

8. Smärta.

Män och kvinnor upplever smärta olika. Studier visar att kvinnor oftast behöver mer morfin än män för att uppnå samma grad av smärtlindring. Det är mer troligt att en kvinna beskriver och pratar om sin smärta samt söker vård för den än män. Området i hjärnan som aktiveras när vi upplever smärta heter amygdala, och forskning visar att hos män är den högra delen av amygdala aktiverad och hos kvinnor den vänstra. Den högra delen av amygdala är förbunden med delar av hjärnan som kontrollerar externa funktioner medan vänstra delen är förbundna med interna funktioner. Detta kan förklara varför kvinnor upplever smärta starkare än män.

 

9. Spatial förmåga.

Män har i större utsträckning än kvinnor en större spatial förmåga, alltså att de exempelvis har lättare än kvinnor att mentalt föreställa sig en saks form och dess dynamik, medan kvinnor oftast måste kämpa i dessa sammanhang. Medicinska experter har kommit fram till att kvinnors hjärnor har ett tjockare parietalt område än mäns hjärnor, vilket resulterar i att kvinnor har svårare att mentalt rotera ett objekt.

 

10. Mottaglighet för rubbningar.

På grund av att kvinnor använder sina hjärnor på olika sätt, finns där ett antal rubbningar som män och kvinnor är olika mottagliga för på olika sätt. Män lider oftare än kvinnor av dyslexi eller andra språkliga problem. Om en kvinna har duslexi är chansen större att hon kan utjämna det. Kvinnor, å andra sidan, har större risk att drabbas av humörsrubbningar såsom depression och ångest. Män är också oftare vänsterhänta än kvinnor. Betydligt fler män än kvinnor diagnostiseras med autism, ADHD och Tourettes syndrom.

 

 

Av fearanddream - 16 april 2014 21:02

1. Häftig.

Ordet "Häftig" har, under jäkligt lång tid, använts i bemärkelsen att något är coolt, kul, roligt, intressant. Om jag skulle säga att någon har ett häftigt humör, så skulle ni kanske tycka att det är en väldigt konstig sak att säga? För vem säger att någon har ett coolt. kul, roligt eller intressant humör? Ingen.

Ordet "Häftig" betyder ursprungligen "Hetlevrad", "obehärskad"

 

2. Gay.

I dagsläget används det för att berätta att en man är homosexuell. Men ordets ursprungliga betydelse är "Glad" och "Munter". En av mina gamla lärare berättade att när han var i tonåren var "Gay" den största komplimang man kunde få.

 

3. Kåt.

Faktum är att ordet inte har ett dugg med sex att göra över huvud taget, ursprungligen. Ordet betyder egentligen "Välmående".

  ,

4. Fitta.

Ett ord som anses väldigt vulgärt av många. Men den ursprungliga betydelsen är "Fuktig ängsmark", en väldigt vacker betydelse.

 

5. Kuk.

Detta ord för det manliga könsorganet kommer från engelskans "Cock" som betyder "Tupp".

 

6. Tjej.

Idag använder vi det här ordet flera gånger om dagen, men den usrsprungliga betydelsen är faktiskt "Hora" eller "Slampa".

Av fearanddream - 15 april 2014 21:41

 

 

1. LEGO är den största tillverkaren av däck i hela världen!

Närmare bestämt 381 000 000 minidäck. Det är mer än vad Goodyear och Bridgestone tillverkar tillsammans varje år.

 

2. Över 4 000 000 000 minifigurer har producerats.

År 2019 räknar man med att det kommer finnas fler LEGOfigurer än människor i världen.

 

3. LEGO finns i en speciell serie för vuxna, som kallas Serious Play.

Dessa kitt säljs till företag där man vill främja teamwork och liknande.

 

4. LEGOgruppen startade 1932.

Ole Kirk Christesen började bygga leksaker av överblivet sågspån och liknande.

 

5. Det skulle krävas 40 000 000 000 LEGObitor för att bygga en stapel lika hög som avtåndet mellan jorden och månen.

Det är jävligt många bitar!

 

6. Minifigurerna debuterade först 1975.

De såg då annorlunda ut än idag. De hade inget ansikte, inga armar eller en känstillhörighet.

 

7. Det finns en hemlighet under marken i ett brandsäkert valv i firmans huvudkontor i Billund, Danmark.

Det kallas för LEGO memory lane, och innehåller en modell av i stort sett varje LEGO-set som någonsin har gjorts.

 

8. Namnet LEGO kommer från den danska frasen "Leg Godt".

Det betyder "Lek väl" eller "Lek bra". Sammanträffande nog, så betyder det också "Jag sätter ihop" på latin.

 

9. Master Builders får betalt för att bygga.

Ja, det finns proffessionella LEGObyggare.

 

10. Det största LEGOkitet någonsin var Star Wars.

Den var gigantisk och bestod av 5,3 000 000 bitar och tog totalt 17 000 timmar att bygga. Det är ca två års tid.

 

 

Av fearanddream - 14 april 2014 21:07

 

“Peace begins with a smile.” ~Mother Theresa

 

1. Lyssna på en favoritsång och sjung med.

Studier visar att genom att lyssna på musik vi tycker om kan vi höja humöret och till och med mildra depressionssymtom.

Gör en lista med må-bättrelåtar som fungerar för dig. För mig funkar "Grace Kelly" av MIKA varje gång. Välj gärna låtar som du kan sjunga med i.

 

2. Ta en dusch.

Jag vet inte vad det är med att duscha, men för mig känns det som att metaforiskt tvätta bort alla negativa tankar och känslor. Ta gärna en dusch där du alternerar mellan varmt och kallt vatten. Det sätter igång blodcirkulationen och kan få negativ energi att försvinna.

 

3. Titta på roliga klipp på Youtube.

I en studie utförd på ett universitet i USA, var personer som lyssnade på glad musik och samtidigt tittade på roliga klipp mer produktiva och bättre på att lösa problem än personer som lyssnade på sorgsen musik och inte tittade på något klipp.

 

4. Kela med ett djur.

Att kela med djur kan förbättra ditt humör enormt. Det kan ha så pass stor och positiv effekt att beteendeterapeuter använder sig av djur för att människor ska må bättre och bli friskare.

 

5. Ge och få en kram.

Vi förbiser ofta mänsklig närhet när det kommer till terapi. På många sjukhus runt om i världen använder man sig av fysisk kontakt för att patienter skall läka och återhämta sig snabbare efter operationer.

 

6. Djupandas.

Djupandning har en naturligt terapeutisk och stressreducerande egenskaper som kan hjälpa till att dämpa tillströmningen av stresshormoner.

 

7. Skriv om det som bekymrar dig och skriv sen om något du är tacksam över.

Att skriva ner detta är ett säkert sätt att göra dig av med stress, oro o.s.v och få det hela ur dig, utan att behöva outa dina problem för någon annan.

Att skriva ner något du är tacksam för får dig att tänka positivt och fokusera på det som är bra.

 

8. Utför lite lätt träning.

Även om du inte alls känner för att röra på dig det minsta, så gör det! Det är ett känt sätt att få igång endorfinerna, det välkända må-brahormonet du vet.

Det behöver inte vara jobbigt, utan kan exempelvis vara en promenad.

 

9. Logga ut från Facebook en stund.

Att bara vara utan en massa intryck eller liknande är otroligt energigivande och behövdligt med jämna mellanrum, så stäng av datorn, åtminstone en stund!

 

10. Gå barfota i gräset!

Finns nästan ingenting mer underbart i hela världen!

Av fearanddream - 11 april 2014 11:22

1. Världens vackraste kvinnliga kändis är, utan minsta tvekan, Jessica Biel! Jag har alltid tyckt det sen allra första gången jag såg henne.

         

 

2. Och så nummer ett bland de kända manliga ögongodisarna. Ingen mindre än sångaren MIKA!

         

 

3. Jessica Biel är vacker på ett klassiskt och naturligt sätt, liksom den andra kända kvinnan. Vackrast nummer två är Jennifer Aniston!

         

 

4. Nästa man, har iof betett sig som ett praktsvin många gånger, men han är väldigt fin att titta på. Jude Law!

         

 

5. Vacker, söt, snygg och framför allt charmig. Så väljer jag att beskriva kända kvinnan nummer 3. Mila Kunis!

         

 

6. Nästa man på listan är en av sveriges, utan tvekan, bästa sångare! Han är en av frontfigurerna i Mando Diao. Björn Dixgård!

         

 

7. En utav mina absoluta favoritskådespelare är nästa kvinna på listan. Charlize Theron!

         

 

8. En man med otroliga ögon! Bradley Cooper!

         

 

9. Sista kvinnan på listan blir den underbara, fina, charmiga Drew Barrymore!

             

 

10. Sist, men absolut inte minst, är en man som blott 27 år gammal tog sitt liv 1994. Kurt Cobain!

         

 

 

 

 

Av fearanddream - 10 april 2014 21:06

1. Andas.

Andas lugna, djupa andetag. In genom näsan och ut genom munnen, fem gånger. Slut ögonen. Lägg märke till den lilla pausen mellan in- och utandning och tvärtom.

 

2. Släpp spänningen i din käke.

Ofta spänner vi käken utan att vi är medvetna om det. Öppna munnen så mycket du kan. Håll kvar så i ca 30 sekunder medan du andas lugnt genom näsan. Låt sedan munnen långsamt stängas igen.

 

3. Sköt om dig.

Hur du gör för att riktigt sköta om dig själv är upp till dig. Vissa tar gärna ett varmt, avkopplande bad, medan en annan kopplar av med att vika tvätt, sortera skruv eller gå en lugn långpromenad.

 

4. Skriv.

Vissa personer blir ordentligt avslappnade av att skriva. Det kan vara att du skriver om vad som gör dig stressad eller något helt annat.

 

5. Gör en lista över det som varit bra med dagen.

Det kan vara stora saker, eller små. Det spelar ingen roll. Skriv ner allt som har varit positivt: exempelvis: "Kom i tid till jobbet". Även om du alltid kommer i tid, så är det ändå en positiv sak med dagen att du gjorde det även idag. Detta får din hjärna att fokusera på det positiva.

 

6. Klargör vad som verkligen måste göras.

Vissa av oss har lååånga to-do listor, men är det verkligen så att allt på den där listan helt ärligt MÅSTE göras? Knappast. Sålla bort det som inte är absoluta måsten. Sånt som inte måste göras kan lika gärna vänta.

 

7. Identifiera vad du kan och vad du inte kan kontrollera.

Om du har mycket att tänka på som gör dig stressad fråga då dig själv vilka av dessa saker du kan kontrollera och vilka du inte kan kontrollera. Sånt som du inte kan kontrollera släpper du och det du kan kontrollera gör du något åt med en gång.

 

8. Skapa en ritual kring sänggåendet.

Denna ritual ska du genomföra varje kväll, och den kommer ge dig ny balans i livet, energi, välbefinnande och inre lättnad.

Tänd några ljus i sovrummet. Släck alla lampor. Lägg dig raklång på sängen. Andas och sträck på dig (exempelvis).

 

9. Fokusera på nuet.

Mindfulness är något som vissa inte alls tror på. Jag, som har testat detta flera gånger VET hur effektivt det är. Att bara vara här och nu får oss att släppa allt annat.

 

10. Vistas i naturen.

Dofterna, grönskan, känslan, ljuden gör dig offantligt avstressad och harmonisk.

 

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards