Direktlänk till inlägg 2 juli 2014

9 fakta om teckenspråk och hörselskador.

Av fearanddream - 2 juli 2014 09:25





Teckenspråk.

 

 

1. Teckenspråket är inte internationellt.

Jag var en av dem som trodde att teckenspråket är internationellt, men så är det alltså inte. När man förklarar läget för andra är ofta reaktionen: "Men, så dumt! Det vore väl mycket bättre om det vore internationellt!" Jo, visst vore det bra, men vore det då inte också väldigt bra om vi hörande talade samma språk? Saken är den att teckenspråket har uppkommit på samma sätt som det talade språket för oss hörande; helt naturligt. Teckenspråket är ingen efterkonstruktion av hörande.


2. Teckenspråken är inte förenklade varianter av de talade språken.

Eftersom teckenspråket har uppkommit naturligt bland döva, vilka ofta inte behärskar omgivningens talade språk, så har det inte påverkats av dessa. Det amerikanska teckenspråket till exempel skiljer sig helt och hållet från det engelska teckenspråket och en helt unik grammatik.


3. Teckenspråket är inte ett omständligt och tidskrävande språk.

Teckenspråket har en snabbhet som ofta till och med överträffar de talade språken.


Hörselnedsättning och dövhet.


 

4. Antalet hörselskadade och döva.

I Sverige finns det ca 1,4 miljoner hörselskadade och döva personer. Ca 10 000 av de som är helt döva är det sen barndomen eller födseln.


5. Mörkertal hos hörselvården.

Färre än 10 000 personer under 20 års ålder är registrerade hos hörselvården, men det finns et stort mörkertal då 80 % av de hörselskadade barnen och ungdomarna går integrerat i sin hemskola.


6. Många väntar med att kontakta hörselvården.

Många väntar alldeles för länge med att kontakta hörselvården, och i flera fall handlar det om att personen förnekar, både för sig själv och andra, att hen börjar höra allt sämre. Ca 420 000 personer i Sverige har hörapparater, men fler än 700 000 personer skulle behöva hörapparat. Ca 2 000 vuxna har hörselimplantat, men ca tio gånger så många skulle ha nytta av att ha ett sådant implantat.


Hörsel och hörselskador.


 

7. Testa hörseln regelbundet.

Hur hör du - egentligen? Har det blivit svårare att höra när flera pratar samtidigt? Låter det som om folk på TV talar otydligare än förut? Ofta märker vi inte om vi själva börjar höra sämre eftersom det oftast sker gradvid. Därför är det bra att testa hörseln regelbundet.


8. Hörselnedsättning - orsaker och diagnoser.

En hörselnedsättning kan bero på en rad orsaker, såsom arvsanlag, miljö, ålder, sjukdom. Var i örat hörselnedsättningen sitter och hur omfattande den är har stor betydelse för hur personen kan kommunicera i sin vardag.


9. Tinnitus.

Tinnitus är att höra ljud / brus som inte kommer från en yttre källa. Det kan låtsa som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt och de flesta har inte så jättesvåra problem med det.








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards