Alla inlägg under juli 2014

Av fearanddream - 3 juli 2014 18:55

                             

Av fearanddream - 3 juli 2014 08:42

 

1. Inse att alla är olika!

Trots att vi om och om och om igen får höra att vi alla är olika, ingen är den andra lik, alla är unika o.s.v så är det skrämmande många som inte verkar ha tänkt på vad detta verkligen innebär. Det innebär inte bara att vi har olika hårfärg, har unika fingeravtryck eller andra kläder. Det innebär också att vi har olika förutsättningar i livet, och nej, då pratar jag inte bara ekonomiska eller sociala förutsättningar, utan psykiska, mentala förutsättningar. Vår uppväxt, barndomen, tonåren, vuxenlivet; allt detta påverkar oss och gör oss till de vi är. Inse det! En person som tryckts ner, blivit slagen, utsatts för sexuella övergrepp i sin barndom har inte samma förutsättningar i livet som någon som alltid blivit sedd, älskad för den hen är och fått obegränsat med kärlek.


 

2. Döm ingen! Aldrig!

Var inte så snabb med att döma andra människor. När människor dömer andra, ser de världen, samhället o.s.v utifrån sig själva, sina egna erfarenheter och det liv de själva lever. Det kan man inte göra när det gäller andra människor. Ställ frågor istället. Om du undrar över varför en person gör på ett visst sätt; fråga! Eller googla! Vad som helst. Men döm aldrig. Du har ingen rätt att döma någon annan, för du har ingen aning om hur den personens liv har sett ut /ser ut.


 

3. Kom ihåg: Livet kan förändras på en sekund, imorgon är det kanske du som blir dömd felaktigt!

Du kanske är en sådan som sparar pengar varje månad. Du kanske har en buffert på 100 000 på banken. Du kanske är en sån som säger att du aaaldrig skulle acceptera att leva med en partner som inte lyfter ett finger gällande hushållssysslor, som inte söker ett enda jobb trots att hen är arbetslös. O.s.v Du är kanske en sån som tror dig veta hur du skulle agera i vissa situationer ("Jag skulle aldrig kunna göra så!")

Åter igen, pratar du och tänker utifrån dig själv och dina egna erfarenheter. Eller hur? Som din situation ser ut nu, så skulle du kanske aldrig acceptera att en partner betedde sig så som jag nämnde här ovan. Men tänk om allt förändras? Tänk om er livssituation förändras?

För det är faktiskt så att livet kan förändras radikalt på ett ögonblick, och du vet inte hur du eller någon annan kommer att reagera om något skulle hända.

Scenario: Din man är världens bästa. Han är omtänksam, snäll, social, bra på sitt jobb, plikttrogen, hjälpsam och gör minst lika mycket som du i hemmet. Två gånger i veckan träffar din man sin pappa, som är den person han står närmast. Din man och hans pappa står varandra oerhört nära och du vet hur betydelsefulla de där två träffarnai veckan är för din man.

En morgon dör din mans pappa i en hemsk bilolycka. Hela ert liv förändras. Din man slutar gå till jobbet och får sparken, han gör ingenting hemma längre, han drar sig undan, pratar knappt med någon och isolerar sig allt mer från omvärlden. Han söker inga nya jobb och du accepterar det här eftersom han de facto befinner sig i sorg. Men hur länge ska du stå ut? Kanske blir det så till slut att det är dig folk dömer? "Hur kan hon leva tillsammans med honom?" kanske de säger om dig.

Tänk på detta nästa gång du dömer någon; livet kan förändras på ett ögonblick.


 

4. Var nyfiken, inte fördömande.

Istället för att döma och stå där som ett levande frågetecken, utan att förstå; var nyfiken! När någon agerar på ett, för mig, konstigt sätt eller gör någonting som jag har väldigt svårt att förstå, så försöker jag ta reda på varför, istället för att döma personen. Jag vill verkligen veta varför vissa beter sig på vissa sätt, varför en del accepterar sånt som jag tror att jag själv aldrig skulle acceptera. Jag tar reda på varför, och då förstår jag. Alltid.


 

5. Vänd på frågan.

Vi tar exemplet med sparande igen. Många tror, eller tar till och med för givet, att alla har möjlighet att spara pengar varje månad. Många kan inte förstå varför vissa inte har en buffert på åtminstone tre månadslöner sparade. De frågar sig: "Varför sparar inte de pengar varje månad?", "Varför har inte de en buffert?" Detta är inte rätt sorts frågor att ställa i sammanhanget. Du utgår fortfarande från dig själv när du ställer dessa frågor. Dessutom ställs oftast inte frågan till de du dömer och undrar över. Eller hur?

Testa istället att vända på frågorna, så kommer du förstå. Fråga istället: "Varför sparar jag varje månad?" Kanske för att du tycker att du vill resa utomlands nästa sommar? Eller kanske för att spara ihop till en ordentlig buffert? Det är inte riktigt det svaret jag menar här. Testa att fråga igen: "Varför sparar jag varje månad?" Svaret är: För att du kan. För att du har den ekonomiska förutsättningen för att kunna spara varje månad.

Så vad är då svaret på "Varför sparar inte de pengar varje månad?"? Jo, svaret är då: För att de inte kan. För att de inte har den ekonomiska förutsättningen för att kunna spara varje månad.

Enkelt va? Samma sorts frågor kan du ställa dig när det gäller personer som lever med lata, omogna o.s.v partners:

"Varför accepterar inte jag att min partner behandlar mig som skit?" Kanske för att du anser att du är värd bättre än en person som behandlar dig illa. Svaret är då att de som lever med en elak person gör det för att de inte tycker att de förtjänar bättre än så.

På samma sätt kan du göra med alla typer av beteenden som du finner märkliga, konstiga med mera. Vänd på frågorna du har, och du kommer förstå.


 

6. Lär dig vad empati innebär och var empatisk!

Om man tittar på var vi väljer att lägga våra tankar under en dag, ägnas bara som mest 10% av tankeverksamheten om empati för andra människor. Resten är självcentrerade tankar.

Vad är då empati? Jo, empati är den ovanliga händelsen när en person faktiskt kan känna känslor, problem och perspektiv hos en annan person.

Empati är också att göra någonting för en annan person, utan att förvänta sig någonting tillbaks - inte ens känslan av tillfredsställelse över att ha gjort något för någon annan.

Det är inte empatiskt att:

*Hyra en bil bara för att du då är en av de som ser till att firman finns kvar och dess anställda får lön och har ett jobb. För du får någonting i utbyte; nämligen bilen du hyr.

*exempelvis skänka pengar till välgörande ändamål för att det får dig att känna dig duktig.

*att skänka pengar till en tiggare för att det får dig att känna dig maktfull.

*hjälpa någon och förvänta sig att den personen skall hjälpa dig en annan gång.

Det är empatiskt att:

*Ge bort pengar till en person som jobbar med att hyra ut bilar, lägga pengarna i ett anonymt kuvert och bara skriva mottagarens namn på det.

*skänka pengar till välgörande ändamål bara för att du verkligen känner för de individer du hjälper.

*skänka pengar till en tiggare, utan att för den delen se ner på personen eller förvänta dig ens ett tack tillbaka.

*hjälpa någon utan att någonsin kräva eller förvänta dig hjälp tillbaka.


 

7. Basera inte allt på fakta eller / och statistik!

Det är väldigt populärt att komma dragandes med statistik eller fakta för att motbevisa någon annan. Det man inte får glömma är att statistik finns för att det existerar undantag. Du kan aldrig någonsin använda statistik som en exakt sanning. Dessutom baseras statistiken på oss människor. Jag vet flera personer som ljugit i statistiska undersökningar. Just därför kan du aldrig veta hur tillförlitlig statistiken egentligen är. Det samma gäller fakta. Visst kan det finnas fakta som talar för en viss sak, men om faktan berör människor finns det heller ingen exakt faktisk sanning.

När det gäller enskilda fall kan du aldrig komma undan med att dra till med statistik eller fakta. Punkt. En person startade en diskussion på ett forum. Personen undrade varför vissa inte sparar pengar varje månad. En person som svarade hävdade att det beror på att dessa som inte sparar egentligen kan spara, men att de skiter i att göra det, att de saknar framförhållning o.s.v När denna person blev ifrågasatt kom hen dragandes med en statistisk undersökning som skulle styrka det hen påstod. Saken var dock den att det var statistik över personer med god inkomst som ändå inte sparade pengar varje månad. Undersökningen visade bara hur många av de med god inkomst som sparade pengar varje månad, inget mer. Kanske fanns det de som tillfrågades som sparade varannan månad? Det fanns ingenstans i undersökningen redogjort för varför dessa personer valde att inte spara varje månad. Det stod alltså ingenstans att dessa personer sket i att spara eller inte hade någon framförhållning.

Om någon säger att hen har en förslitningsskada på sitt knä trots ung ålder, så kan du inte komma dragandes med någon sorts statistisk eller fakta för att motbevisa personen. Personen har en förslitningsskada på knät vare sig statistik / fakta talar för eller emot att förslitningsskador drabbar personer i den åldern eller inte.


 

8. Skilj på fakta och fiktion.

Vi människor är fenomenala på att dra slutsatser. Vår hjärna är bra på det. Dock är det, som jag tidigare nämnt, så att vi drar slutsatser utifrån oss själva, det vi varit med om, våra erfarenheter, det vi fått lära oss med mera, och det är inte alltid så att det stämmer med verkligheten. Vi är också högst sociala djur, och många delar gärna sina slutsatser med andra, varpå de som lyssnar kanske finner slutsatsen trolig och sprider den vidare.

Lär dig att skilja på fakta och påhittade historier.

Jag träffade en tjej för några år sen, som kom att bli min vän. En annan vän till mig varnade mig för den här tjejen. Jag valde dock att dra mina egna slutsatser. Nu hade min vän rätt, tjejen var precis sådan som hon sagt. Men jag vill ändå poängtera vikten av att försöka ta sånt som andra säger med en nypa salt och istället dra dina egna slutsatser - som inte baseras på dina egna erfarenheter och kunskaper, utan på fakta.


 

9. Stick inte hål på allt som någon berättar för dig!

Tänk vad mycket det finns som vi inte vet någonting om. Det är ganska otroligt. Ändå finns det sådant som många tycker att var och en borde ha koll på. Vet du vad Nya Zeelands huvudstad heter? Nej, inte jag heller, och varför ska jag behöva veta det? Finns ingen anledning. Vet du vad som krävs för att en person ska få ekonomiskt bistånd från kommunen (socbidrag)? Du ska inte ha några pengar kvar att leva på öht. Har du bil eller hus, så tvingas du förmodligen sälja det först innan du eventuellt kan få hjälp från soc. Med mera, med mera. Om en person berättar för dig att hen känner sig helt nedslagen efter att ha varit hos soc, men fått veta att hen inte kommer få pengar där ifrån, så är förmodligen din första fråga: "Varför får du inga pengar därifrån?" Om personen då svarar: "Enligt soc borde jag ha sparat si och så mycket pengar i tre månader, och de tar med i beräkningarna att jag sparat fast jag inte gjort det. Och nu får jag inga pengar därifrån på minst tre månader." Hur skulle du då reagera?

Många anser att personen borde skylla sig själv, att det är upp till en själv att kolla upp hur saker och ting fungerar, att man borde veta hur sånt där går till.

Sluta punktera allt en annan människa säger med kommentarer som: "Det där borde du ha vetat om!", "Du borde ha kollat upp hur det fungerar!", "Du får skylla dig själv!"

Hur hjälper sådana kommentarer personen i fråga? Inte alls är svaret.


 

10. Människor visar inte alltid vad de egentligen känner.

När någon exempelvis har befunnit sig i ekonomisk missär under lång tid, kanske flera år, är det inte alls konstigt om hen inte orkar mer. Olika försvarsmekanismer kan påverka personen. Du kanske tycker att personen inte verkar inse att hen har problem, eller att hen inte tar sina problem på allvar, eller kanske inte ens förstår att problemen existerar ens om du nämner det för hen o.s.v Kaske fördömer du personen för detta, ser ner på hen. I själva verket är personen så trasig inombords att hen har två alternativ; antingen gå under eller försöka se det positiva i livet.

Försvarsmekanismer är inget vi själva råder över. Exempel på försvarsmekanismer:

*Bortträngning: Det som är jobbigt förpassas till det omedvetna, dit det medvetna inte kan komma.

*Förnekande: Personen förnekar problemet, till och med för sig själv.

*Regression: Personen går tillbaka till ett stadium i livet då hen behövde mer hjälp, exempelvis till barnstadiet.

*Förskjutning: Personen skjuter över sina känslor på någon annan.

*Projicering: De talar illa om personer med samma problem som de själva har.









Av fearanddream - 2 juli 2014 21:44

                     

Av fearanddream - 2 juli 2014 09:25





Teckenspråk.

 

 

1. Teckenspråket är inte internationellt.

Jag var en av dem som trodde att teckenspråket är internationellt, men så är det alltså inte. När man förklarar läget för andra är ofta reaktionen: "Men, så dumt! Det vore väl mycket bättre om det vore internationellt!" Jo, visst vore det bra, men vore det då inte också väldigt bra om vi hörande talade samma språk? Saken är den att teckenspråket har uppkommit på samma sätt som det talade språket för oss hörande; helt naturligt. Teckenspråket är ingen efterkonstruktion av hörande.


2. Teckenspråken är inte förenklade varianter av de talade språken.

Eftersom teckenspråket har uppkommit naturligt bland döva, vilka ofta inte behärskar omgivningens talade språk, så har det inte påverkats av dessa. Det amerikanska teckenspråket till exempel skiljer sig helt och hållet från det engelska teckenspråket och en helt unik grammatik.


3. Teckenspråket är inte ett omständligt och tidskrävande språk.

Teckenspråket har en snabbhet som ofta till och med överträffar de talade språken.


Hörselnedsättning och dövhet.


 

4. Antalet hörselskadade och döva.

I Sverige finns det ca 1,4 miljoner hörselskadade och döva personer. Ca 10 000 av de som är helt döva är det sen barndomen eller födseln.


5. Mörkertal hos hörselvården.

Färre än 10 000 personer under 20 års ålder är registrerade hos hörselvården, men det finns et stort mörkertal då 80 % av de hörselskadade barnen och ungdomarna går integrerat i sin hemskola.


6. Många väntar med att kontakta hörselvården.

Många väntar alldeles för länge med att kontakta hörselvården, och i flera fall handlar det om att personen förnekar, både för sig själv och andra, att hen börjar höra allt sämre. Ca 420 000 personer i Sverige har hörapparater, men fler än 700 000 personer skulle behöva hörapparat. Ca 2 000 vuxna har hörselimplantat, men ca tio gånger så många skulle ha nytta av att ha ett sådant implantat.


Hörsel och hörselskador.


 

7. Testa hörseln regelbundet.

Hur hör du - egentligen? Har det blivit svårare att höra när flera pratar samtidigt? Låter det som om folk på TV talar otydligare än förut? Ofta märker vi inte om vi själva börjar höra sämre eftersom det oftast sker gradvid. Därför är det bra att testa hörseln regelbundet.


8. Hörselnedsättning - orsaker och diagnoser.

En hörselnedsättning kan bero på en rad orsaker, såsom arvsanlag, miljö, ålder, sjukdom. Var i örat hörselnedsättningen sitter och hur omfattande den är har stor betydelse för hur personen kan kommunicera i sin vardag.


9. Tinnitus.

Tinnitus är att höra ljud / brus som inte kommer från en yttre källa. Det kan låtsa som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt och de flesta har inte så jättesvåra problem med det.








Av fearanddream - 1 juli 2014 12:52

                   

Av fearanddream - 1 juli 2014 08:52

 

1. Fet mat gör dig fet.

Det kan verka uppenbart att fett gör dig fet, men det som verkar uppenbart visar sig ofta vara fel. Förr var man till exempel övertygad om att gäss växte på träd på grund av vissa anledningar som faktiskt lät ganska vettiga. Bara för att fett kommer in i våra kroppar, betyder det inte att det stannar kvar där.

Fett är något vi behöver för att balansera vår kost, och går vi ändå upp i vikt av det så handlar det isf om att vi äter mer än vad vi gör av med.


2. Kolhydrater gör dig fet.

Om inte fett gör dig fet, så måste kolhydrater göra det! Visst? Kolhydrater, djävulens påfund. Kolhydrates tas bort eller reduceras kraftigt i nästan varje ny diet för snabb viktnedgång.

Detta stämmer inte helt och fullt. Saken är den att många tycker att det känns skönt att kunna skylla på något, men precis som med fettet i föregående punkt, handlar det också om balans när det kommer till kolhydrater. Äter du lagom mycket (alltså inte mer än du gör av med) och rör på dig, så kommer du inte gå upp i vikt av kolhydrater.


3. Glutenfri mat är hälsosammare.

Allt fler äter glutenfri kost för att de hört att det ska vara mer hälsosamt. Saken är den att detta verkligen inte gäller för alla människor. Bara för att en person mår bättre av att äta det, så innebär det inte att du kommer få samma resultat. Det beror helt enkelt på vad din kropp behöver. Enda gångerna som glutenfri kost är mer hälsosam än vanlig är om du är glutenintolerant eller känslig mot just gluten.


4. Alla behöver bajsa varje dag.

Vissa talangfulla, häpnadsväckande människor kan bajsa två gånger om dagen. Hur kan så mycket skit produceras från va de äter? Det måste vara någon sorts magi. Om du inte utför en bajsande tarmrörelse varje dag, kan det verka som om du har problem när du jämför dig med de som bajsar typ konstant. Men det är inget att oroa sig för. Alla bajsar, men hur ofta varierar.


 

5. Microvågsugnen tar död på all näring i maten.

Microvågsugnen snor åt sig all näring. Ja, det är åtminstone vad vi fått lära oss. I vissa fall kan vissa näringsämnen försvinna eller bli lägre i viss kost om man värmer den i mikron, men det gäler långt ifrån allt.


6. Du går ner ett kilo varje gång du förbränner 3 500 kalorier.

Vi vill alla tro att en enkel ekvation kan leda till att vi förlorar några kilon. Om vi bara behöver bränna kalorier för att gå ner i vikt skulle vi i teorin kunna förutse vår viktnedgång genom noggranna uträkningar. Tyvärr är inte detta något att lita till. Forskningen bakom saknar stadga och inte stämmer överens med verkligheten.


7. Punktträning hjälper dig att reducera fett på vissa delar av kroppen.

Vissa tror fortfarande att om man exempelvis vill bli av med fett på magen, så ska man göra sit-ups. Det stämmer inte. Det enda som händer när du gör sit-ups är att du stärker musklerna i magen, men du bränner inte fett. För att bränna fett behöver du både styrketräna och konditionsträna - hela kroppen inkluderas då.


8. En badrumsvåg är bra att använda sig av för att se hur mycket fett man blivit av med.

När man tränar och / eller går på någon diet vill vi veta om det vi gör faktiskt ger något resultat. Ofta ställer sig folk på vågen, och blir deprimerade om de inte gått ner eller om de gått upp i vikt. Saken är den att om du tränar styrketräning ökar din muskelmassa, muskler väger mer än fett! Släng vågen och titta exempelvis på hur dina kläder sitter istället.

 

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards