Direktlänk till inlägg 6 augusti 2014

Den gyllene medelvägen - så här hittar du den!

Av fearanddream - 6 augusti 2014 18:10

Den gyllene medelvägen (på engelska: The golden mean) är ett begrepp inom filosofin och redan Aristoteles pratade om det. Begreppet innefattar den önskade / eftersträvansvärda medelvägen mellan två extremiteter, den ena överdriven och den andra vårdslös / likgiltig / obetänksam / hänsynslös.


 

Panik <-- oro --> bekymmerslöshet


Mellan de båda extremiteterna panik och bekymmerslöshet, finner vi den gyllende medelvägen oro.

Panik är en överdriven extremitet som innebär besinningslös skräck / våldsam förskräckelse / bestörtning / hysteri / desperation. I vissa fall handlar det om småsaker som, trots sin rina betydelse, väcker denna extrema och överdrivna oro.

Bekymmerslöshet är den endra extremiteten i det här fallet, vilken innebär lättsinnighet / sorglöshet / nonchalans / oberördhet. I dessa fall handlar det snarare om att personen inte ser allvarliga problem för vad de är, utan mest rycker på axlarna åt det och kanske häver ur sig ett "Det ordnar sig."


Exempel: Du har fått fel på lönen, och på ditt konto har du bara 2 000 kronor. Du har räkningar, mat och annat som måste betalas.

Den panikartade personen skulle här bli utom sig av besinningslös skräck. Hen skulle känna det som om hela världen rämnar och aldrig mer kommer bli sig likt. En överdriven reaktion, med andra ord.

Den bekymmerslöse rycker på axlarna och tänker att de 2 000 får gå till mat och nöjen, och så får hen strunta i att betala räkningarna.

En smula oro i ovanstående situation är inte annat än normalt, men det finns ingen anledning att bli hysterisk. Du kommer prata med din chef och inom ett par dagar har du resten av lönen på kontot. Att nonchalant rycka på axlarna åt det är dumdristikt, då obetalda räkningar kan leda till väldigt jobbiga och negativa konsekvenser.


Den gyllene medelvägen oro: Det handlar inte om att ständigt känna oro, utan att snarare känna oro som är i proportion till problemet. Oron skall leda dig till lösningar och att ta tag i det som hänt, kan man säga. Ställ dig följande frågor: Vad är problemet? Hur löser jag problemet?




 

Förbindlighet <-- hjälpsamhet --> ohjälpsamhet


Extremiteterna vi finner här är den överdrivna förbindlighet, som innebär att man är överdrivet hjälpsam. Ohjälpsamhet är den motsatta extremiteten, som innebär otjänstvillighet / oginhet / vrånghet / taskighet / okamratlighet. Man gör alltså ingenting för att hjälpa någon annan, även om denne ber om det på sina bara knän, eller om det inte skulle innebära någon egentlig uppoffring för den som blir tillfrågad om denne kan hjälpa.


Exempel: En kompis frågar om du kan låna ut hundra kronor.

Den förbindliga personen säger genast ja till att hjälpa, kanske helt utan att egentligen tänka efter först. Den förbindliga kanske till och med lånar ut 500 kronor istället. Dessutom säljer hen av sina egna prylar och ger hela avkastningen till kompisen.

Den ohjälpsamme kanske inte ens bryr sig om att svara över huvud taget, eller så svarar hen nej. Även om personen lätt skulle ha råd att till och med ge bort en hundralapp. Hen bryr sig helt enkelt inte tillräckligt mycket.

Att vara hjälpsam är en fin egenskap, och den ska man vara stolt över att besitta. Men när det går till överdrift blir det för mycket. Som förbindlig utplånar du näst intill dig själv för att hjälpa andra, och du gör betydligt mer än vad som behövs. Den ohjälpsamme gör alldeles för lite och uppfattas ofta som oerhört egoistisk och elak.


Den gyllene medelvägen hjälpsamhet: Om du märker tydligt att någon behöver hjälp, fråga då bara "Behöver du hjälp?" Om personen svarar ja, hjälp då till med det som personen behöver hjälp med, varken mer eller mindre. Om en kompis säger sig må oerhört dåligt psykiskt och ber dig om hjälp, fråga då vad hen specifikt behöver hjälp med, och gör sen varken mer eller mindre än personen bett om.


 

Slösaktighet <-- generositet --> snålhet


Den gyllene medelvägen generositet ligger mitt emellan de två extremiteterna slösaktighet och snålhet.

Slösaktighet betyder slösande / ödslande / alltför frikostig / rundhänt / oekonomisk / extravagant. Man lägger gärna mycket pengar på saker, både till sig själv och andra. Ofta befinner man sig senare i en situation där man har extremt svårt att få ekonomin att gå ihop. Man kan även vara slösaktig med sin tid; att man ger andra alldeles för mycket av sin egen tid till exempel.

Snålhet innebär att man är sniken / girig / knusslig / gniden. Man håller extremt hårt i slantarna. Min mamma brukar säga om dessa personer "De ska ju ändå inte ha med pengarna dit de ska", och med det menar hon alltså att varför hålla i pengarna på detta extremt snåla sätt genom livet? Man har ju ingen användning för dem när man är död. Precis som jag nämnde ovan behöver inte snålheten enbart handla om pengar, utan också annat.


Exempel: Du ska köpa en födelsedagspresent till din bästa vän.

Den slösaktige slår gärna på stort. Hen köper gärna något riktigt, riktigt dyrt. Dessutom väljer hen att käpa stans mest exkusiva och dyra presentpapper, samt det dyraste födelsedagskortet.

Snåljåpen avskyr födelsedagar, för då måste hen göra av med pengar. Hen köper gärna en bok som är på rea där det dessutom är 50 % rabatt på reapriset. Boken kanske kosta en tia. Hen vill givetvis ha presenten inslagen i butik så att hen inte behöver punga ut med 20 kronor till. Födelsedagskort är det inte ens tal om att köpa. Trots detta svider det i snåljåpens bittra själ av surhet.


Den gyllene medelvägen generositet. Generositet är en fin och eftersträvansvärd egenskap. Men, som i tidigare exempel, är extremiteter av alla slag alldeles för mycket eller lite åt ett eller annat håll.

Det är lätt att, som slösaktig, bli utnyttjad. Man har också lättare att falla för minsta påtryckning från andra gällande att slösa. Den slösaktige behöver, gällande eknomisk slösaktighet, göra upp en budget som hen följer till punkt och pricka. När allt det viktiga som räkningar, mat, hygienartiklar, kläder är budgeterat kan den generöse själv välja vad hen skall göra med resten av pengarna.

Den snåla personen kanske behöver fundera över varför hen håller så hårt i sina pengar och annat. Hen borde lära sig lite vanligt hyfs också.


 

Tvångsneurotisk <-- i kontroll --> kontrollös


Att vara i kontroll (ha kontroll över saker och ting) är den gyllene medelvägen i det här exemplet. Extremiteterna är tvångsneurotisk och kontrollös.

Tvångsneurotisk innebär att man är ett kontrollfreak / en person med överdrivet kontrollbehov. Personer som är tvångsneurotiska har ofta förlorat tilliten till sin egen förmåga att kunna kontrollera och ha kontroll över saker och ting. Det kan handla om saker i vardagen, som att låsa ytterdörren när man ska iväg till jobbet. Tvångsneurotikern har då ett överdrivet behov av att om och om och om igen kontrollera att hen verkligen låst dörren. I värsta fall fungerar inte ens ytterligare kontroller av ytterdörren för att ge personen känslan av kontroll. I andra fall kan det handla om kontrollen över exempelvis pojk- eller flickvänner. Personen är då överdrivet rädd att partnern ska vara otrogen och då försöker tvångsneurotikern kontrollera det hela genom att förbjuda partnern från att umgås med andra eller gå på fest exempelvis.

Kontrollös betyder helt enkelt att personen inte har kontroll i livet. Det kan gälla allt möjligt, och personen kan behöva påminnas om saker och ting för jämnan. Personen känner själv ofta att hen inte har kontroll.


Exempel: Du ska åka till jobbet, innan det behöver du kolla så lampor är släkta, balkongdörren är stängd, att du har med matlåda och att du låser ytterdörren.

Tvångsneurotikern har ofta ritualer kring hur hen skall göra för att försäkra sig själv om att hen kollat allt. Trots detta räcker det inte att bara kontrollera allting en gång, utan det upprepar sig gång på gång på gång, och inte alltför sällan gör detta att tvångsneurotikern kommer för sent till jobbet. Tvånget skapar mycket stark ångest hos personen.

Den kontrollöse glömmer helt av att kolla allting. Kanske åker då hen hemifrån med vidöppen balkongdörr, en spisplatta på, olåst dörr och med matlådan kvar i kylen där hemma. Detta kan leda till ödesdigra konsekvenser. Spisen kan orsaka brand, och den öppna balkongdörren kan locka till inbrott.


Den gyllene medelvägen i kontroll. Vi behöver ha ett visst mått av kontroll i livet, och ju äldre vi blir desto viktigare är det att vi har kontroll. Kontroll över ekonomi, att dörren är låst när vi lämnar hemmet med mera.

Tvångsneurotikern behöver många gånger professionell hjälp, eftersom behovet av kontroll har utvecklats till en mycket jobbig psykisk åkomma.

Den kontrollösa personen skulle också behöva hjälp från andra för att göra listor, skriva påminnelser till sig själv med mera.


 

Livegenhet <-- vänlighet --> ondska


Är inte vänlighet något så otroligt fint? Det tycker i alla fall jag. Men även här finns det ytterligheter åt båda hållen. Extremiteterna i detta fall är livegenhet som betyder träl / slav /ofri och ondska som betyder elakhet / illvilja / omoral.

Den livegna gör sig själv till någons slav, skulle man kunna säga. Hen gör allt för andra alltid, och tänker aldrig någonsin på sig själv. Alltför ofta får dessutom den livegna ingenting tillbaks. Hen dränerar sig själv.

Den onde tycker om att vara raka motsatsen till vänlig - elak. Hen är den där som kör i femtio kilometer framför dig på motrorväg och vägrar låta dig köra om. Hen sitter där i sin bil och njuter av att vara elak och ond.


Exempel: Du är på stan. En person stoppar dig och frågar om vägen till ett ställe som ligger på andra sidan stan.

Den livegna, som säkerligen har egna planer för vad hen skall göra på stan, släpper allting. Den livegna ger inte bara en vägbeskrivning, utan ritar även upp en detlajerad karta och förklarar den för den andra personen. Men snart går den livegna till turistbyrån och köper en riktig karta till personen istället. När personen väl ska ge sig iväg, ångrar sig den livegna och bestämmer sig för att åka med i personens bil och visa vägen. Sen få den livegna gå hem och planerna hen haft är det ingen idé att ens tänka på.

Den ondskefulla ser här sin möjlighet att få vara riktigt elak och njuta av det. Hen ger helt fel vägbeskrivning. När personen väl tackar för hjälpen och ska åka iväg säger den ondskefulla: "Ful du är, förresten!"


Den gyllene medelvägen vänlighet. Att vara vänlig ligger alltså emellan extremiteterna livegenhet och ondska.

Den livegna blir otroligt lätt utnyttjad (inte minst av de ondskefulla) och har ofta en alldeles för låg självkänsla. Hen behöver jobba mycket med sig själv och att se sitt eget värde.

Den ondskefulla behöver professionell hjälp och kan förhoppningsvis lära sig att visa hänsyn och hur man agerar vänligt.



Begreppet Den gyllene medelvägen innebär att man som människa styrs av sitt förnuft, inte av sina rädslor, känslor eller liknande.

Har man haft en jobbig och svår barndom, har man kanske inte det som vi kallar "sunt förnuft".

Lider man av psykisk ohälsa och / eller låg sjävkänsla kanske man agerar utifrån tvångstankar eller föreställningen att man hela tiden måste ställa upp för andra för att bli accepterad.

En sak jag vill att du ska ta till dig är "förvänta dig aldrig någonting från någon". På det sättet kan det bli lättare för dig att fatta förnuftiga beslut.

Var inte rädd för att be om hjälp, berätta om hur du mår eller prata med någon om du behöver det eller känner att allt inte känns rätt.









 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards