Direktlänk till inlägg 9 augusti 2014

Behovspsykologi!

Av fearanddream - 9 augusti 2014 16:43

 

1. Maslows behovstrappa.

Man skiljer på primära (fysiologiska, grundläggande) och sekundära (sociala) behov. De primära behoven är livsviktiga och medfödda. Exempel på primära behov är sex, mat och sömn. Sekundära behov är inte livsviktiga men ändå viktiga för vårt psykiska välbefinnande. Exempel på sekundära behov är trygghet, kontakt, gemenskap, meningsfullhet och självförverkligande. Glöm dock inte att både primära och sekundära behov inverkar på de primära.

Psykologen Abraham Maslow gjorde, under sitt liv, en modell av en behovstrappa (se bild ovan) över människans olika behov. Längst ner på trappan har vi de primära behoven. Alltså, går du nerifrån och upp i trappan. För att du ska kunna gå till nästa steg i trappan måste behoven innan vara tillfredsställda.

Trappsteg 1: Fysiologiska behov.

Trappsteg 2: Trygghet, säkerhet.

Trappsteg 3: Kontakt, gemenskap, kärlek.

Trappsteg 4: Uppskattning, uppmärksamhet, accepterande.

Trappsteg 5: Självbestämmande, självkontroll.

Trappsteg 6: Aktivitet, meningsfull tillvaro.

Trappsteg 7: Självförverkligande.


Maslow ställde den dubbla frågan: "Hur bra samhälle tillåter vår natur? Hur bra (mänsklig) natur tillåter vårt samhälle?" Vad tror DU att han menade med det?


 

2. Otillfredsställda behov.

Otillfredsställda behov har en tendens att växa sig starkare. Den som exempelvis fryser ökar alltmer sina ansträngningar för att få värme. När det gått en viss tid upplever man inte längre behovet och man slutar anstränga sig.


 

3. Lust och olust.

I flera områden av hjärnan finns det vi kallar för lustcentra. Mest effektiv är stimulering av de bakre delarna av hypotalamus och det limbiska systemet, medan olustreaktioner endast fås från relativt begränsade delar av hjärnan. Såväl lust- som olustsystemet sammanfaller med de områden som utgör centra för känslor.

Det här sambandet gör att genom att exempelvis äta eller att umgås med andra upplevs som positiva, medan exempelvis smärta eller konflikter upplevs som negativa.

http://www.healthline.com/human-body-maps/hypothalamus

http://sv.wikipedia.org/wiki/Limbiska_systemet


 

4. Missbruk.

Symtom vid exempelvis drogmissbruk och hård fysisk träning har många likheter. Samma område i hjärnan aktiveras, på samma sätt som då man äter, dricker eller får smekningar. Det är hjärnans belöningssystem som ger dessa känslor av välbehag. Nivåerna av signalsubstansen dopamin i hjärnan ökar vid sådana beteenden. Det är dopaminutsöndringen som ger den euforiska känslan, kicken. Detta skapar behov av ytterligare tillförsel av exempelvis nikotin. Ett beroende uppkommer snart. När belöningen uteblir uppstår stark ångest och i många fall leder det även till depression. Hårt tränande personer blir retliga och irriterade om de inte får träna.

http://www.hjarnguiden.se/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=118


 

5. Behov av föda.

Det är livsviktigt att vi reagerar på näringsbrist. Vad är det som gör att vi känner behovet av föda, d.v.s är hungriga? Vad är det som gör att vi ibland inte reagerar på näringsbrist - tappar matlusten? Eller tvärtom - vad får oss att börja äta mer än vad vi behöver?

Ett komplicerat samspel mellan flera olika faktorer leder fram till ätandet. Till följd av näringsbrist inträffar förändringar i blodets kemiska sammansättning, vilket registreras i hjärnan. När magsäcken drar sig samman upplever vi hunger. Detta stimulerar till ökad kroppsaktivitet med syfte att uppsöka och inta föda.

Ätandet påverkas även av sociala och psykologiska faktorer.

Sociala faktorer: Vi lever och äter efter inrutade tider. Är vi på en bjudning äter vi ibland av artighet.

Psykologiska faktorer: Smakförnimmelser, exempelvis: "Det här var gott!", matfantasier, synintryck, hörselintryck och luktintryck påverkar vårt ätande. Vår sinnesstämning är också väldigt viktig. Vi reagerar på olika sätt om vi exempelvis är deprimerade, oroliga, glada, nervösa, nedstämda o.s.v

Biologiska, sociala och psykologiska faktorer samverkar alltså.


Fundera över vad matvägran kan ha för orsaker. Hur bör man agera om någon i ens närhet vägrar äta?


 

6. Sömnbehovet.

Sömnmönstret varierar mellan olika personer. Vuxna personer har i regel omkring 4 - 6 drömperioder per natt, där varje drömperiod kan bestå av flera drömmar. Den första drömperioden vara ungefär 10 minuter, medan de efterföljande blir långvarigare. Sömnen är vanligen djup i början av natten och blir sen allt ytligare.

Sömnkurvan förändras vid exempelvis depressioner (då djupsömn inte existerar). Vid bruk av sömnmedel och alkohol försvinner drömsömnen.

Bara några dygns sömnunderskott påverkar oss både fysiskt och psykiskt med koncentrationssvårigheter, obehagskänslor, ökad oro och ibland fullständig panik.


Har du gått i sömnen någon gång? Isf vad hände?

Har du svårt att sova ibland? Vad orsakar då detta?


 

7. Sexualiteten.

Sexualiteten tillhör de primära behoven, men på ett annat sätt än exempelvis behovet av dryck. Du dör inte om du inte har sex, men om ingen hade sex, skulle mänskligheten dö ut. Därför är sexualiteten vår allra största drift. Det handlar inte bara om själva sexet alltid heller, utan innefattar även andra behov såsom uppskattning, attraktion, närhet och kärlek.

Sexualhormoner påverkar hypotalamus varifrån de sexuella reaktionerna regleras.

Sexualiteten innefattar ett komplicerat samspel mellan inre faktorer, hormoner, yttre stimulans och omgivningens krav och förväntningar.


Är det fel att vilja vara attraktiv och vacker?

Är nutidens människor slavar under sexualiteten, eller är erotiken alltför förbjuden och hämmad i dagens samhälle?

Ska man bejaka sin sexualitet fullt ut eller är det något man måste kontrollera?

Sker sex oftast på kvinnans eller mannens villkor, eller bådas?

Har mannen större sexuell drift än kvinnan?


 

8. Trygghet.

Att känna trygghet är av central betydelse för alla människor, var och en. Det gäller alla situationer och förhållanden.

https://www.youtube.com/watch?v=OrNBEhzjg8I


 

9. Uppmärksamhet, uppskattning, accepterande.

Samspelet med andra människor har stor betydelse för vår självuppfattning. Vi tillfredsställer många behov genom andra, och vi vill bli uppskattade och accepterade av vår omgivning. Det är viktigt att känna att man är 'någon'. Det innebär att man uppmärksammas av andra, att de ser vad man gör, intresserar sig, lyssnar till en.

Vi söker oss helst till människor där vi möter uppskattning för vad man är och gör. En sån miljö skapar förutsättningar för trivsel och utveckling.


 

10. Självbestämmande och självkontroll.

Vi har ett stort behov att kunna stå fria. Vi vill vara självständiga.


 

11. Meningsfull tillvaro, aktivitet.

Enligt existentialismen har livet i sig ingen mening. Varje människa måste därför skapa sig en mening med sitt liv. Vad som upplevs som meningsfullt är högst individuellt. Vanligen är det många saker samtidigt. Det kan vara vad som helst, exempelvis att sköta om sina krukväxter, umgås med vänner, resa, egentid etc. Meningsfullhet och aktivitet hänger ofta samman och är behov som har stor betydelse för vår psykiska hälsa.

Med aktivitet menas inte bara fysisk sådan. Människan har också behov av

 * intellektuell aktivitet: vara kreativ, lösa problem, lösa korsord etc.

 * Känslomässig aktivitet: uppleva spänning och kärlek etc.

 * Social aktivitet: umgås, diskutera etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/Existentialism


 

12. Självförverkligande.

Självförverkligande är, enligt Maslows behovstrappa, det högsta målet och det av våra behov som är minst viktigt. Självförverkligande innebär att man utvecklar sig själv och sina förmågor. Man utnyttjar sin kapacitet och känner att man växer.








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards