Direktlänk till inlägg 25 augusti 2014

Vad är egentligen egoism och egocentrism? - Svaren får du här!

Av fearanddream - 25 augusti 2014 09:59

 

Termerna "egosim" och "egotism"(själviskhet) refererar till:

  • Egotism: en omåttlig och överdriven känsla av självtillräcklighet / självhärlighet.
  • Etisk egoism: Doktrinen som framhåller att människor bör göra det som ligger i deras eget intresse.
  • Psykologisk egoism: Doktrinen som framhåller att människor alltid motiveras av egenintresse / egennytta.
  • Rationell egosim: Tron på att det är rationellt att agera utifrån sitt egenintresse.
  • Solipsism: Tron att alla människor är precis likadana som en själv och / eller att deras sätt att tänka, deras intressen etc, är precis det samma som hos en själv. I extremare fall är personen övertygad om att omvärlden och andra människor egentligen inte ens existerar.
  • Egoistisk anarkism: En typ av anarkism, representerad av Max Stirner ( se länk nedan)
  • Egocentrism: Oförmågan att kunna sätta sig in i andras människors känslor etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/Egoist_anarchism


 

EGOTISM.

Egenkärlek är något som är starkt framträdande hos personer med egotism. Han eller hon överskattar sig själv extremt och är väldigt fåfäng. Personen pratar gärna och ofta om sig själv och då ett arrogant och skrytsamt sätt där man märker av personens högmod, självgodhet och självförgudning. Han eller hon tror sig vara bättre än alla andra på alla sätt och vis. Personen ser sig själv som livets kärna och tar ingen hänsyn till andra människor.

Egotism är nära besläktat med narcissism (se länk nedan) och personen kan inte se andras prestationer eller liknande. Han eller hon kan bli vansinnig om någon vågar kritisera personen, eftersom all form av kritik ses som felaktig och elak av personen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissism


 

ETISK EGOISM

Denna form av egoism brukar grovt delas in i tre kategorier: individualistisk, personinriktad, universell. En individualistisk etisk egoist tycker att alla individer ska göra sånt som gagnar deras egetintresse, en personinriktad etisk egoist anser att han eller hon ska agera utifrån sitt egetintresse, men har inga åsikter om hur andra väljer att göra, en universell etisk egoist hävdar att varje individ ska agera utifrån vad som ligger i deras eget intresse.


 

PSYKOLOGISK EGOISM

Denna form av egoism utgår ifrån att varje individ alltid motiveras av sitt egetintresse, även i situationer som verkar vara raka motsatsen till egoism (altruism). Exempelvis då folk väljer att hjälpa andra, gör de det i själva verket eftersom de själva vinner något på det; de får känna sig som goda, bra människor till exempel.


 

RATIONELL EGOISM.

Inom den rationella egoismen anser man att en handling är rationell om och enbart om den maximerar ens egetintresse.


 

SOLIPSISM

Inom filosofin säger man att solipism innebär att personer som lider av detta, anser att bara dennes eget sinne existerar. I vissa, mindre extrema fall handlar det om en övertygelse att alla andra tänker precis som man själv, är precis som man själv etc.

Det finns varierande grad gällande solipism.

  • Metafysisk solipsism. Detta är den starkaste varianten av solipsism. Personer med denna "egenskap" anser att det bara är dennes egna verklighet som existerar, inklusive omvärlden och alla individer, är representerade av ens egen verklighet, och har ingen självständig existens.
  • Epistemologisk solipsism. Utgår ifrån att bara det mest lättillgängliga mentala innehållet helt säkert existerar. Däremot kan man inte vara säker på om det finns något mer eller inte.
  • Metodologisk solipsism. Inom denna ism tror man att våra tankar och annat mentalt är en del av den yttre världen, eftersom det enbart är genom våra sinnen som vi kan se eller känna den mentala delen av oss själva.

 

EGOISTISK ANARKISM

Filosofen Max Stirner myntade detta uttryck och gjorde den egoistiska anarkismen till sin egen filosofi. Stirners filosofi kallas ofta för "egoism". Stirner menar att egoisten inte har något politiskt kall utan snarare lever ut sitt eget jag oberoende av hur det kan påverka andra människor. Det enda den egoistiska anarkisten vill är att uppnå sina egoistiska önskemål och liknande.


 

EGOCENTRISM

Egocentrism karaktäriseras av upptagenhet av sin egen inre värld. Egocentriska personer tror att de själva är den mest viktiga personen i världen. Egocentriker kan inte förstå eller hantera andra personers åsikter, synsätt, verklighet.

Piaget kom fram till att barn, i allra högsta grad, är egocentriska. Det som kallas för "Piagets berg" innefattar ett experiment där ett barn och en vuxen sitter mitt emot varandra med ett bord mellan sig. Mitt på bordet står en modell föreställande tre berg. Den vuxna ber sen barnet att beskriva vad han eller hon ser från där barnet självt sitter. Barnet berättar då vad han eller hon ser. Sen frågar den vuxna: "Vad ser jag från där jag sitter?" Svaret varierade beroende på i vilken ålder barnet var. När barn över sju års ålder fick frågan vad den vuxna såg från sin synvinkel, reste barnet på sig och gick runt till den vuxna där barnet kunde se vad den vuxna såg och berätta det. Barn yngre än sju år svarade samma sak på båda frågorna. Detta pga att yngre barn bara ser saker och företeelse utifrån sig själva. Därför tror ett litet barn som håller händerna för ögonen att ingen annan kan se det eftersom det själv inte kan se något. Därför håller ett barn sin teckning med bilden riktad mot sig själv när det ska visa teckningen för någon som står framför det.

Även fast egocentrism oftast förknippas med yngre barn, så förekommer det även hos vuxna människor.

https://www.youtube.com/watch?v=OinqFgsIbh0

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards