Alla inlägg under augusti 2014

Av fearanddream - 14 augusti 2014 18:43

Smoky gray

         

Green      

       

Teal

       

Mint

       

Light gray


         

White

       

 

Av fearanddream - 14 augusti 2014 09:55

 

VAD ÄR SOCIALPSYKOLOGI?

--> En människas beteende bestäms inte bara av hennes unika psyke utan också av hennes förhållande till andra människor. Inom socialpsykologin studerar man samspelet mellan individen och de olika grupper vi ingår i. Här är några exempel på vad socialpsykologin studerar:

  • Vad som ligger bakom ett hastigt uppblossande mode - val av kläder, skor, resmål etc
  • Hur ett könsrollsbeteende utformas
  • varför mobbing förekommer och vad man kan göra åt det
  • hur man bemöter konflikter mellan grupper
  • vem som blir ledare i en arbetsgrupp
  • hur kommunikationen i en grupp kan förbättras
  • hur man påverkar varandra i gruppen
  • hur gruppens regler uppkommer och förändras

 

Människan - den sociala varelsen

Vi människor är beroende av andra. Vi har behov av gemenskap. Detta är något av det mest *fundamentala i våra liv. Först under påverkan av mänsklig miljö blir vi det vi menar med "människor". Medan djurens beteende i hög grad är biologiskt betingat, bestäms människans dessutom i stor utsträckning av sociala faktorer. Människan är en social varelse.

Genom den sociala miljön ärver vi bland annat språk, seder, teknik, kunskap, konst, tänkande. Det vi ärver kan vi sen föra vidare.

Människan går från att vara en liten bebis vars liv domineras av biologiska faktorer till att bli en människa vars liv påverkas av andra människor, miljö med mera.


- Hur hälsar du på dina kompisar, och på dina äldre släktingar? Hälsar du på olika sätt i olika situationer?


 

GRUPPER

--> Grupperna omkring oss ser ut på olika sätt och har olika funktioner. Ett arbetslag, en turistgrupp, ett idrottslag, en miljögrupp och en kompisgrupp skiljer sig åt på flera sätt, men har även en hel del gemensamt. Varje individ ingår i olika grupper, vilka har olika betydelse för individerna.


 

Primär- och sekundärgrupper

Primärgruppen karakteriseras av intimt personliga relationer, känslomässiga engagemang, täta kontakter och hög grad av identifikation. En sån grupp har stor betydelse för dess medlemmar. Idéer, moralregler, beteenden mm överförs lätt i en primärgrupp.

I sekundärgruppen är samhörigheten inte så utpräglad, kontakterna är mer opersonliga och mindre känslobetonade. Medrabetare på jobbet eller ens grannar är exempel på såna grupper.


 

Medlemsgrupper och referensgrupper

Vi är alla medlemmar i flera grupper: familjen, gänget, fackföreningen, nationen, arbetslaget.

De grupper vi tillhör kallas för medlemsgrupper.

Referensgrupper är de grupper en person jämför sig med eller vilkas synsätt på tillvaron han eller hon tar efter. Det gäller även grupper man vill bli accepterad av eller identifierar sig med. Ofta sammanfaller medlems- och referensgrupper, t.ex när individen identifierar sig med sin familjs tankesätt.


- Vilka olika typer av idoler eller förebilder har du? Varför är just dessa dina idoler / förebilder? Hur använder du dig av dina förebilder?


 

Grupp och social identitet

Människan har lätt att favorisera den grupp hon själv tillhör. Begreppet ingrupp står för den dominerande gruppen och utgruppen blir då den avvikande. Utgruppen behöver inte nödvändigtvis bli betraktad negativt, men blir det ofta. I det svenska samhället har exempelvis samerna som grupp under historiens lopp tillhört utgruppen. Sådana mekanismer är tydliga även idag. Varför skulle det annars  visa sig vara så svårt för personer med invandrarbakgrund att komma in på arbetsmarknaden (tråkigt men sant)?

Andra som också, tyvärr, hamnat i utgrupper är personer med vissa funktionshinder liksom människor med psykiska problem. De slutna anstalterna och sinnessjukhusen där personer satt inlåsta under hela sin livstid finns inte längre kvar. Men än idag har dessa människor det kämpigt med att få full delaktighet i samhället, exempelvis tillgång till arbete.

Det har gjorts experiment där man delat in personer som inte känner varandra innan i två grupper. När man sen undersäkt hur grupperna ställer sig till varandra så har de, trots att de inte ens känner varandra, favoriserat sin egen grupp.


 

Marginalgrupper

Att ingå i en marginalgrupp innebär att man står mitt emellan två grupper utan att riktigt tillhöra någon av dem. Exempel på marginalgrupper kan vara: arbetslösa, hemlösa, adopterade, personer med fysiska eller psykiska funktionshinder.


Är du med i någon marginalgrupp?


 

Psykologiska massor

Det är inte alltid det handlar om organiserade grupper, utan ibland är det människor med ett gemensamt mål som känner närhet endast under en kort tid. Man talar då om tillfälliga samlingar eller massor. Exempelvis: en kö i mataffären eller folk som väntar på ett tåg.

Ett specialfall av den tillfälliga samlingen är den psykologiska massan.

Även en löst sammanfogad grupp kan i vissa situationer svetsas samman och känna kontakt och samhörighet. Detta förekommer främst i starkt känsloladdade situationer, t.ex vid en varuhusbrand, ett politiskt möte, ett religiöst högtidsfirande eller vid naturkatastrofer.


 

ROLLER

Alla har vi olika roller i livet, så som: barn, förälder, kollega med mera


 

Förväntade beteenden

En vanlig definition när det gäller roller är "färväntade beteenden", dvs det beteende som förväntas av en individ i en given situation.

Vi uppträder dagligen i våra olika roller som kompisar, kollegor, konsumenter, syskon osv. För det mesta reflekterar vi inte ens över hur vårt beteende ändras beroende på vem / vilka vi är med.

Under hela livet förekommer rillonlärning, men den är som mest utpräglad och viktig under barndomen. Osäkerhet i en viss roll leder ofta till överdrivet rollbeteende.


 

Rollförändringar

Vissa av våra roller blie mer centrala än andra därför att de bidrar till att tillfredsställa viktiga behov. Andra roller är mer *perifera och mindre betydande. Ett exempel på en centra roll är yrkesrollen, och ett exempel på en perifer roll är rollen som kund i en affär.

Det kommer ibland tillfällen då man vill eller tvingas ompröva en central roll. Man utvecklar t.ex nya idéer om vad exempelvis rollen som yreksarbetare innebär och eftersträvar då kanske att få mer att säga till om som anställd.


 

Rollkonflikter

Genom att vi ofta byter roller hamnar vi ibland i situationer där vi upplever motstridiga färväntningar, rollkonflikter.

Konflikt mellan olika förväntningar på rollen. Arbetsledare möter ofta dessa motstridiga förväntningar, där exempelvis några anställda anser att chefen bör vara mer på golvet och med sina anställda medan andra anställda förväntar sig det motsatta. Är då arbetsledaren osäker i sin roll kan man försöka tillfredsställa allas behov vilket leder till ytterligare konflikter och förvirring.

Konflikt mellan den egna uppfattningen om rollen och andras förväntningar på den. Om ett affärsbiträde tror att en kund vill att hon hela tiden ska finnas till hands och visa, medan kunden i själva verket vill gå och titta för sig själv, uppstår en rollkonflikt.

Konflikt mellan två eller flera av ens roller. På arbetet förväntas att man ska arbeta övertid, men man har lovat att köra sin mamma till sjukhuset. Då uppstår en konflikt mellan familjerollen och yrkesrollen.

Konflikt mellan kraven på sig själv och förmågan att uppfylla dem. Ibland ställer vi orimliga krav på oss själva. När vi inte kan leva upp till dessa uppstår en konflikt mellan viljan och förmågan.


- Hur kan man lösa ovanstående konflikter?


 

Könsroller

Vi har flera stereotypa uppfattningar om vad som är typiskt manligt och typiskt kvinnligt. En del av det som är vår könsroll är inlärt och hör samman med den kultur vi lever i. Men en hel del bestäms också av vår genusuppsättning och den hormonpåverkan som sker i hjärnan.


Finns det ett särskilt könsrollsspråk?


 

LEDARSKAP


Olika slag av ledarskap

Den auktoritära ledaren bestämmer allt. Han ger order steg för steg och tar hela ansvaret för arbetet. Normerna för gruppens gemenskap och arbete är stränga och snäva. Brott mot reglerna bestraffas och lydnad belönas. Kritiken av arbetsprestationerna är ofta negativ och personlig. Den auktoritära ledaren står över gruppen, som inbördes oftast är splittrad.

Vissa anställda unde en auktoritär ledare visar stark lydnad mot ledaren, andra tyst opposition. Man skvallrar på varandra och konkurrerar. Arbetet bedrivs effektivt så länge ledaren finns närvarande men på bekostnad av bland annat kreativitet och samarbete.

Den demokratiske ledaren diskuterar tillsammans med gruppen för att finna gemensamma mål för arbetet. Arbetsmöjligheterna är vida i denna grupp och arbetet bygger framför allt på samverkan mellan individerna. Ledarens kritik är sån att gruppen uppfattar den som hjälp.

Man trivs i den demokratiska gruppen. Gruppmedlemmarna bistår varandra, samtalar mycket och samarbetar. Denna grupp är effektiv även när ledaren är frånvarande. Arbetet har hög kvalitet.

Låt-gå-ledaren utövar ett passivt ledarskap. Han håller sig utanför gruppen och lämnar endast upplysningar när sådana speciellt önskas. Samvaron regleras inte av några regler utan det råder fullständig frihet. Ledaren deltar inte på något sätt i arbetet och kommenterar det inte heller. Det uppstår många konflikter och mycket lite arbete utförs i gruppen.


- Vad har du för erfarenheter av ledare som liknar ovan nämnda exempel? Vilken typ av ledare tror du fungerar bäst?


   

STATUS


Vår position i gruppen

I varje grupp vi ingår i intar varje individ en särskild position eller ställning, han eller hon har en viss status. En person som är ledare i en grupp kan vara underordnad i en annan. Som anställd på vår arbetsplats har vi en status, som förälder en annan, som vän en tredje.

Det är oftast många olika orsaker som ligger bakom den status man tilldelas. Social bakgrund, ekonomiska förhållanden, personlighet, intellektuell förmåga, ledaregenskaper, språkliga färdigheter mm har stor betydelse.


 

Status och identitet

Status står för social ställning. Ett sätt att öka sin sociala prestige är att framhålla rollens yttre kännetecken, de så kallade statussymbolerna. Statussymboler kan utgöras av ägodelar, uttryck, attityder och beteenden.

En person med låg status får svårt att påverka gruppen även om hans idéer är mycket bra. Däremot betraktar gruppen lättare ett förslag från personer med hög status som positivt. Det finns en tendens till att övervärdera högstatuspersoner och undervärdera lågstatuspersoner.

Förhållandet till gruppen har stor betydelse för personens uppfattning om sig själv, sin identitet.


- Vilka statussymboler förekommer i dina kretsar?


 

NORMER


Hur vi bör bete oss

Gruppnormer är gemensamma förväntningar om gruppmedlemmarnas beteende och visar hur man bör bete sig.

Normerna kan vara nedskrivna i form av lagar eller oskrivna i form av seder, vanor och traditioner. De är antingen knutna till en viss situation eller till en bestämd grupp och samspelet inom denna.Normer uttrycker inte vad som är rätt eller fel i objektiv mening utan är endast en form av värdering.


 

Normkonflikter

Många gånger krockar normer med varandra. I en familj hjälper och bistår man varandra, men i makens / makans familj anses det att man får klara sig själv. Man kan ha växt upp med föräldrar som exempelvis tycker att man ska bli läkare, och så väljer man istället att bli musiker.

Kraftiga normkonflikter kan leda till att man inte orkar med sin nya situation. Ibland kan det bli brytningar inom familjer då barnen vill gå nya vägar och föräldrarna inte kan acceptera det.

De som flyttar till Sverige från ett annat land kan ibland uppleva svåra normkonflikter. Synen på kvinnor och mäns roller kan vara en annan i det gamla landet.


- Om du tvingades flytta till ett annat land, vad vore svårast för dig att ändra?


 

PÅVERKAN

--> Varje sekund påverkas vi av alla intryck som når oss och vi påverkar även andra vare sig vi vill de eller inte. Påverkan är en ständigt pågående process hos varje människa.

Uppfostran påverkar oss oerhört mycket. Påverkan sker vanligen från många olika håll och därför uppkommer unika reaktionsmönster. Ofta uppstår ett beteende genom långvarig påverkan, men ibland är ett enda tillfälle tillräckligt.

Från början kommer påverkan utifrån i form av förväntningar. Man får höra att man "går i sin fars fotspår", att man är helt värdelös, att man är bra på fotboll eller att man är duktig på att teckna. Den som alltid får höra att han är "duktig" känner krav på sig att uppfylla förväntningarna och gör dem till sina egna. I och med detta börjar han agera så att sannolikheten ökar för att förväntningarna ska slå in.

På samma sätt kan förväntningarna få en person att sänka prestationsnivån eller undvika vissa områden. Har man fått höra att man saknar läshuvud ser man sig snart som ointelligent och dum. Detta leder till en tendens att inte satsa på skolan "eftersom det i alla fall inte är nån idé".


 

Milgrams experiment

Milgram utförde ett experiment där en person skulle ställa frågor till en som satt i ett annat rum. Om personen svarade fel skulle personen ge den svarande en elektrisk stöt. För varje gång personen svarade fel skulle personen öka kraften i den elektriska stöten. Om detta fick personen order från en läkare. Personen lydde order och gav till och med den svarande dödliga doser elektricitet. Både läkaren och personen som "fick elektriska stötar" var skådespelare i detta experiment.

Milgrams undersökning visar att vuxna människor är extremt beredvilliga att gå nästan hur långt som helst på en överodnads befallning. Förklaringarna är många, bland annat:

  • Plikttrogenhet
  • Man går upp i experimentets rent tekniska aspekter
  • Man betraktar sig inte som ansvarig för sina handlingar: "jag gjorde bara som jag blev tillsagd"

 

Reklam

I reklam förekommer medvetna försök att påverka oss. I reklam förekommer ofta följande metoder:

Att använda sig av auktoriteter; kändisar och experter.

Att framställa produkten tilltalande och med status.

Att anspela på normer och värden som utmärker den grupp man vänder sig till.

Att bygga upp ideal som fräschet, ungdomlighet, skönhet eller sexuella förväntningar.

Att använda sig av myter och fördomar.

Att utnyttja behov och känslor.

Att utnyttja traditioner, nostalgi och nationalitetskänslor.

Att överraska.

Att ge till synes objektiv information eller övertyga genom argument.

https://www.youtube.com/watch?v=vQqpcdxJx-k


 

MODE

Mode är ett gemensamt beteendemönster i en grupp vid en viss tidpunkt. Det kan gälla kläder, prylar, fritidssysselsättningar, språk och mycket annat. Modet blir en gemensam referensram för vad som anses eftertraktansvärt, snyggt och passande.

Att följa modet innebär att man markerar sin grupptillhörighet, att man är lik den grupp man vill tillhöra.


 

Indoktrinering och hjärntvätt

I varje samhälle förekommer det en indoktrinering av individerna, dvs en mycket långvarig och ihärdig påverkan bland annat genom media, böcker, skolan och de grupper man tillhör.

Hjärntvätt är ett fenomen som kännetecknas av att man helt ändrar ståndpunkt t.ex politiskt eller religiöst. Detta brukar föregås av intensiv påverkan under speciella former.


 

Socialisation

De flesta normer upptas genom den så kallade socialisationsprocessen. Barnet identifierar sig med och imiterar föräldrarna och andra vuxna.

I varje samhälle och grupp utövas social kontroll. Gruppen förväntar sig att dess medlemmar följer de gemensamma normerna.


 

Grupptryck

Inför gruppens tryck kan individen handla på olika sätt. Förutom att anpassa sig efter gruppen kan individen:

  • försöka påverka gruppen i annan riktning
  • avvika från gruppen just i denna fråga eller i detta avseende
  • söka sig bort från gruppen

Styrkan på gruppens tryck beror på olika faktorer, t.ex hur allvarlig man bedömer att avvikelsen är, hur stark gruppens sammanhållning är och gruppens storlek. Grupptrycket beror också på faktorer som ligger i samspelet mellan grupp och individ, t.ex individens status i gruppen, hur omfattande kommunikationen är inom gruppen och förväntningar på individen.

Individens upplevelser av och reaktioner på trycket är beroende av t.ex gruppens betydelse för individen, personlighetsfaktorer som kunskaper, självständighet och självsäkerhet, liksom individens erfarenheter av tidigare val.


 

ATTITYDER

 

Attitydens delar

Attityd kan definieras som "känslomässig inställning". Vi har attityder gentemot praktiskt taget allt i vår omgivning: människor, grupper och sociala skeenden. Vi har positiva eller negativa attityder till samarbete, socialbidrag, kollektivtrafik, veckotidningar, opera etc. Attityden innehåller tre element: kunskaper, känslor, handlingskraft.


 

Attitydförändring

Man möter ofta attityder som man vill förändra, bland annat därför att de hindrar en positiv utveckling. Många gånger är det svårt att förändra attityder, allra mest om de är viktiga eller har fastnat djupt.

Attitydernas känslomässiga förankring medför att information som talar emot attityden upplevs hotande. Det är då vanligt att man antingen blundar för ny information eller *förvanskar den så att den stämmer med attityden.

En annan viktig faktor för attitydförändring är den inställning man har till källan. Vi tror hellre på vad vår läkare säger än kompisen som inte är läkare.


 

FÖRDOMAR

--> Förutfattade och starkt känsloladdade attityder som grundar sig på otillräcklig och felaktig information kallas fördomar. Vi har alla såna fördomar, positiva eller negativa.


 

Varför är människor fördomsfulla?

Man kan peka på flera orsaker, både personlighetsmässiga och gruppsykologiska.

Det finns något som heter generaliserad fördomsfullhet. Detta innebär t.ex att om en person har fördomar mot en viss grupp, är det inte ovanligt att han eller hon även är negativt inställd till andra utgrupper.

Fördomar byggs upp kring generaliseringar och stereotypa uppfattningar. "De är..." säger man och låter uttalandet stå för alla i en viss grupp oavsett individuella särdrag. Inställningen kan vara inlärd från exempelvis föräldrar, tidningsartiklar eller ha uppstått ur enstaka kontakter med personer ur den specifika gruppen. Ofta förstärks uppfattningen genom så kallad selektiv perception. Allt i tidningar, skvaller eller snabba intryck som kan tolkas i överensstämmelse med fördomen tas som intäkt för dess riktighet. Information som inte överensstämmer med fördomen förbises ofta. Fakta som klart visar det felaktiga i fördomen förnekas och förringas.

Bakom fördomarna ligger okunnighet, men också oförmåga att se sammanhang.


    

Att få vara olika

En grupp består av individer. Det är blandningen av personligheter, förmågor och kunskaper som formar gruppen och som leder till förändring. I en grupp där olikheter för mötas och brytas, där sker oftare en dynamisk utveckling.

Vi är alla olika, och att se fördelarna med olikheter och att kunna ta tillvara på dessa är det som kallas för mångfald. Rätten till olikhet är viktig - att få vara olika.




  


  








*Fundamental = grundläggande, väsentlig, elementär, primär, central, viktig

*Perifer = yttre, i utkanten, i omkretsen, periferisk; oväsentlig, marginell, sekundär

*Förvanska = förvrida, förvränga, snedvrida, deformera, vanställa, förändra till det sämre, försämra, fördärva, förfalska

Av fearanddream - 13 augusti 2014 16:01

                                   

Av fearanddream - 13 augusti 2014 11:27

 

* 26 maj 1966 blev Göran Kropp den förste svensken som besteg Mount Everest utan syrgas.


 

"HEJ JAG HETER RULLE - TOARULLE"

Sven Melander hade monopol på humor under början av 90-talet.

https://www.youtube.com/watch?v=aTjY8ztTqpw


* 5 juni 1996 blir fåret Dolly det första däggdjuret söm föds efter att ha klonats från en cell av ett vuxet får. Fåret fick namnet Dolly efter Dolly Parton.


 

Citat från Killinggänget:


"Efter regn kommer solsken, de tycker ja e så bra."

-Roland i "Torks på Tallin"


"Slobban å ja går direkt på andrasorteringa, vad. Skafat gods!"

-Jan Banan i "Torks på Tallin"


"Mr Kuuuk!"

-Magnus i "Torsk på Tallin"


"Saftig, god och dryg."

-Roland i "Torsk på Tallin"


"Vi går ner till Karl XII-statyn och slentrianheilar lite!"

-Radhusnazisten från "Percy Tårar" som allsångsledare under en ostprovarkväll


"Häng med bort till gayhyllan..."

-Brandchefen Greger i "NileCity"


"Jaaaha... Är det här mottagningen för veneriska sjukdomar?"

-Brandchefen Greger i "NileCity"


"Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet."

-Farbror Barbro i "NileCity"


"Sug-älgsperma-Caesar. KeeeeeeeeeesO!"

-Redaktionsmöte på Expressen Fredag i "NileCity"


 

* 21 juli 1996 sprang Michael Johnson 200 meter på 19.32


BUSRINGNINGAR

EXEMPEL

Kristian Luuk ringer Bogdans Grill och frågar:

"Har ni hemlagat mos?"

Bogdans: "Ja."

Luuk: "Men hur transporterar ni den från hemmet till kiosken?"

Bogdans: "Nej, då är den kiosklagad... Vi har grillkorv också."

 


* 27 juli 1996 exploderade en bomb under OS i Atlanta, USA, varvid två personer dödades och 111 skadades.


* 2 september 1996 berättade vänsterledaren Gudryn Schyman om sina alkoholproblem i TV.


 

VILA I FRID

Micke "Svullo" Dubois

25 februari 1953-30 november 2005


 

Som tvättäkta 90 - talsexpert:

  • använder du ironi - och kommer så göra för resten av livet
  • ogillar du revyer
  • anser du stand-up-komiker tillhöra den äkta finkulturen i underhållningsbraschen

 

* 10 september 1996 lanserade posten i Sverige sin portal torget.se och internet slår igenom på bred front i Sverige


MODE - Från ring i örat till tribaltatuering i svanken


 

MODEIKONER

Ring i vänsterörat. Pottfrisyr. Ring i BÅDA öronen!!! Blekta slingor. Träningsoverallskläder. Christer Sjögren-leendet. Inget var omöjligt. Backstreet Boys hade en bred repertoar

https://www.youtube.com/watch?v=Ug88HO2mg44


 

* 5 november 1995 vann USA:s president Bill Clinton det amerikanska presidentvalet över motkandidaten Bob Dole.


* 31 augusti 1997 omkom den brittiska prinsessan Diana i en bilolycka, efter att ha blivit jagad av fotografer.


 

MODE-STRETCHING

90-talet var ett medieliberalt årtionde. 1993 försökte Army of Lovers kombinera det omöjliga - matchande gardintyg och konsums billigaste påskfjädrar

https://www.youtube.com/watch?v=vYT2aWavXlc


Fröken Sverige-vinnare

1990 Linda Isacsson, Vilhelmina

1991 Susanna Gustafsson, Grums

1992 Monica Brodd, Täby

1993 Johanna Lind, Linköping

1994 Domenique Forsberg, Kiruna

1995 Petra Hultgren, Värmdö

1996 Annika Duckmark, Borås

1997 Victoria Lagerström, Stockholm

1998 Jessica Olérs, Borlänge

1999 Emma-Helena Nilsson, Östersund

 


Som äkta 90-talist:

  • tänker du på ditt utseende
  • skämms du för dina gamla skolkataloger
  • förstår du att rätt varumärken ger status
  • har du tatueringar

 

* 13 september 1997 hade Expedition Robinson premiär i SVT1


* 28 november 1997 bekräftade det svenska hovet att kronprinsessan Victoria led av ätstörningar


 

En generation full av forwards - och Håkan Mild


* 2 december 1997 fick Ludmilla Engquist Svenska Dagbladets guldmedalj


* 19 december 1997 hade filmen "Titanic" premiär på bio. Filmen blev den mest framgångsrika dittills, då den drog in nära 2 000 000 000 dollar totalt.

 


J-O

En levande legend som skulle vara väldigt svårslagen i fyllerundpingis


"När vi gräver guld i USA"

https://www.youtube.com/watch?v=_aa7AwPc6s8


* 17 januari 1998 anklagade Paula Jones Bill Clinton för sexuella trakasserier


* 26 januari 1998 uttalade Bill Clinton de magiska orden "I did not have sexual relations with that woman", på en presskonferens i Vita Huset.


* 8 februari 1998 syntes en valross på stranden i Åsa, Halland. Det var inte Peter Harryson.

 


Håkan Mild

- En hel generation blev straffad


* 5 augusti 1998 slutade Marabou tillverka tuggumit Toy


* 23 oktober 1998 hade filmen "Fucking Åmål" premiär


* 30 oktober 1998 omkom 63 ungdomar och 117 skadades vid en brand i en festlokal vid Backaplan på Hisingen i Göteborg


SKYTTELIGAN VM 1994

6 MÅL

Hristo Stoitjkov, Bulgarien

Oleg Salenko, Ryssland


5 MÅL

Romario, Brasilien

Robert Baggio, Italien

Kennet Andersson, Sverige

Jürgen Kinsmann, Tyskland


4 MÅL

Gabriel Batistuta, Argentina

Florin Raducioiu, Rumänien

Martin Dahlin, Sverige



När vi gräver guld i USA
 
Trots att vi har sprungit tusen mil
Så kommer vi springa tusen till
Vi hör en röst som kallar
Och när vi har kommit ända hem
Då börjar vi om på nytt igen
Vi hör en röst som kallar
Den säger: Vi är äntligen på väg
Den säger: Det är dags att ge sig av
Genom luft och över hav

Till alla flickor vi har försakat
Till alla er som trott
På allting som vi gjort
Vill ni följa med oss västerut?

Till alla dom som korsat atlanten
Visat att det går
Världen tittar på
Ändå från New Delhi till Moskva
När vi gräver guld i USA

Så många försökte och försvann
Men vi har bevisat att vi kan
Och vi har allt att vinna
För i varje hus och lägenhet
Sitter det människor som vet
Att vi har allt att vinna
Flickorna har blommor i sitt hår
Där står alla pojkarna på rad
Tillsammans är vi oslagbara

Till alla flickor vi har försakat
Till alla er som trott
På allting som vi gjort
Vill ni följa med oss västerut?

Till alla dom som korsat atlanten
Visat att det går
Världen tittar på
Ändå från New Delhi till Moskva (vi kommer inte hem förrens vi har fått det vi vill ha)
När vi gräver guld i USA

Till alla flickor vi har försakat
Till alla er som tror
På allting som vi gjort
Vill ni följa med oss västerut?

Till alla dom som korsat atlanten
Visat att det går
Världen tittar på
Ändå från New Delhi till Moskva
När vi gräver guld i USA


 

Ludmila Enquist

- "Det finns flera sätt att ladda batterierna."


* 7 april 1999 smörade Pastor Sten Frisk på sig deg runt midjan och sprängde cafeterian Tre Kronor i luften. TV4:s långkörare var därmed historia


* 28 maj 1999 sköts poliserna Olov Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander i Östergötland av bankrånare på flykt. Tre nynazister greps och ställdes inför rätta. Paradoxalt var en av dessa Jackie Arklöv, mörkhyad. Ännu mer paradoxalt var det faktum att han idag är på väg ut ur fängelset. Han registrerade varumärket "Arklöv" hos Patent- och registreringsverket 2008 för att han ämnar idka kommersiell verksamhet under varumärket. Världen är sjuk.


 

EN BRA START PÅ DAGEN?

Ludmila Enquist upptäckte relativt tidigt att müsli inte var tillräckligt för att högprestera i vinter OS


* 29 maj 1999 vann Charlotte Nilsson (N.v Perelli) Eurovision Song Contest för Sverige i Israel med låten "Take me to your heaven"


ETT TRIST BESKED

Ludmila, världsrekordvinnare på sträckan Årets svensk - Dopad ryska


Som tvättäkta 90-talsanhängare:

  • tror du att man inte behöver träna för att vinna OS
  • tror du att Sverige är en stormakt när det kommer till lagidrott
  • undrar du varför i helvete man dopar sig när man åker bob. Är inte det som att dopa sig när man hoppar fallskärm?
  • förstår du vilken suput Tomas Brolin var
  • förstår du att långvarig kärlek kan uppstå under en fotbollsturnering

 

Milleniebuggen


* 30 juli 1999 Ludmila Enquistm som under våren det året opererades för bröstcancer, idrottade igen och vann 100 meter häck på Stadion i Stockholm


Årets julklapp:

1990 Wok-panna

1991 CD-spelare

1992 TV-spel

1993 Parfym

1994 Mobiltelefon

1995 CD

1996 Internetpaketet

1997 Elektroniska husdjur, exempelvis Tamagotchi

1998 Datorspel

1999 Böcker

 


VEM FAN KOMPONERADE MODEMLJUDET?






               





Av fearanddream - 12 augusti 2014 21:44

                     

Av fearanddream - 12 augusti 2014 13:34

För att förstå vad depression är för något, gå in och läs via länken nedan:

http://www.emedicinehealth.com/slideshow_depression_overview/article_em.htm


SÄSONGSDEPRESSION ÖVERSIKT

 

Seasonal affective disorder (SAD) ungefär Säsongspåverkad störning / rubbning, på svenska, är en typ av depression som är årstidsbunden. Det finns historiska fakta om fenomenet redan från år 400 f.Kr Hippocrates beskrev hur olika årstider skapade sjukdomstillstånd. Ca 200 år senare rekommenderades ljusterapi för de med årstidsbunden depression. Personer med denna åkomma kallades då för apatiska eller dystra.

De flesta som lider av SAD är enbart deprimerade under senare delen av hösten och vintern, men inte under vår och sommar.

SAD är vanligast bland unga kvinnor, men det kan drabba både män och kvinnor i alla åldrar.


ORSAKER

 

De exakta orsakerna som ligger bakom SAD är fortfarande inte kända.

  • Kemiska förändringar i hjärnan beroende av att mängden solljus minskar påverkar troligen. Riskfaktorer för SAD är att leva på geografiska platser där det är mörkt eller molnigt under vintern.
  • Tendenser att få SAD kan ligga i generna.
  • Man tror att personer med SAD även har en ökad känslighet att drabbas av alkoholism, och att alkoholismen gör att SAD utbryter.
  • Låga mängder av D - vitamin anses kunna vara en av orsakerna till att personer får SAD.

SYMTOM

 

De flesta personer med SAD har inte samtliga av följande symtom.

  • Deppighet
  • Förlorat intresse gällande annars glädjefyllda saker
  • Nedsättning är förlust av energi
  • Känslor av värdelöshet eller hopplöshet
  • Dålig koncentration, obeslutsamhet
  • Återkommande tankar om döden och / eller sjävmordstankar
  • Ökat sömnbehov
  • Känner begär efter socker, kolhydratrik mat eller alkohol
  • Viktuppgång
  • lättretlighet
  • konflikter med andra personer
  • känsla av att armar och ben är tyngre än annars
  • Sömnlöshet
  • Dålig aptit
  • Viktnedgång
  • Upprörda känslor
  • Ångest

NÄR SKA MAN SÖKA HJÄLP?

 

Sök professionell hjälp om du misstänker att du har SAD eller annan typ avdepression, eller om något av följande uppstår:

  • Känslor av extrem nedstämdhet, hopplöshet eller tomhet.
  • Bristande förmåga gällande att komma ur sängen eller fortsätta med aktiviteter.
  • Ihållande förlust av energi eller ökat behov av sömn
  • Oförklarlig nedsatt aptit gällande mat
  • Förändringar i beteenden så att det negativt påverkar familj, vänner och / eller arbete.
  • Känslor av att vilja dö, vilja begå självmord eller vilja skada sig själv.

DIAGNOSTISERING AV SAD

 

Det finns inte ett enda laboratorietest eller serier av test som kan upptäcka och fastställa SAD. Din läkare ställer diagnosen utifrån din historia av symtom, nuvarande tecken och symtom, medicinsk intervju.


BEHANDLING - EGENVÅRD HEMMA

    

Följande aktiviteter eller livsstilsförändringar kan hjälpa till att förebygga SAD eller lindra dess symtom.

  • Spendera minst 30 minuter om dagen utomhus
  • Sätt en timer på en ljuskälla så den tänds tidigare på morgonen
  • Använd en gryningssimulator för en mer naturlig artificiell gryning
  • Ta dagliga promenader utomhus
  • Öka ljusflödet inomhus med hjälp av vanliga lampor och liknande

MEDICINSK BEHANDLING

   

Bright-light therapy innebär att man utsätts för starkt, klart konstgjort solljus som är ljusare än vanligt inomhusljus. Ljusterapi lindrar symtomen hos 2/3 av de som är drabbade av SAD.

http://www.philips.se/c/light-therapy/38738/cat/sv/

http://www.vetenskaphalsa.se/ljusterapi-en-hjalp-mot-vinterdepression/

  • Viss medicin gör dig känsligare för ljus, så berätta för din läkare vilka mediciner du tar.
  • Du skall undvika att sola solarium under tiden som du får ljusterapi.
  • Symtomen kan förbättras redan inom 4 - 5 dagar, men i vissa fall tar det upp emot 4 - 5 veckor.

MEDICINER

 

Antidepressiva mediciner är bra för de som inte blir hjälpta av ljusterapin.

  • Den typ av medicin som vanligen används är så kallade SSRI-preparat, Selektiva serotoninåterupptagshämmare. Exempel på sådana mediciner är Zoloft, Sertralin och citolapram.
  • Det kan ta ungefär mellan 2-4 veckor för medicinen att lindra symtomen, men i vissa fall kan det ta upp emot tre månader.
  • Biverkningarna varierar beroende på vilken medicin du tar. Din läkare kan berätta om biverkningarna för dig.
  • Avsluta aldrig medicinen abrupt eller på egen hand. Prata alltid med din läkare först.
  • Vilken medicinsk behandling som helst, vare sig det handlar om ljusterapi eller medicinering, kan leda till att man blir manisk.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mani_%28syndrom%29


ANNAN TERAPI

    

St. John's wort är en medicin som används vid hudproblem. Man vet inte om medicinen hjälper personer med SAD, men medicinen gör att man blir känsligare för ljus.


UPPFÖLJNING

 

  • Lär dig så mycket du bara kan om SAD
  • Känn inte skuld; förstå att SAD orsakas av en kemisk rubbning som du har oerhört liten kontroll över
  • Kolla upp om det finns någon stödgrupp med andra som lider av SAD, där ni kan stötta varandra
  • Följ din läkares råd och ordinationer

FÖREBYGGANDE AV SAD

 

  • Genom att spendera minst 30 minuter utomhus, dagligen, året om, kan hjälpa till att förebygga SAD
  • Genom att möta den kommande årstiden då du brukar bli deprimerad, med en positiv attityd och planera aktiviteter du tycker är skoj är ytterligare ett exempel på hur du kan undvika SAD
  • Det är extra viktigt att du försöker spendera mycket tid utomhus under de perioder då du brukar vara deprimerad. Mitt på dagen, när solljuset är som starkast, är den bästa tiden på dagen att vistas utomhus
  • Fysiska aktiviteter, så som promenader, kan också hjälpa till att lindra symtomen
  • Om du tar antidepressiva mediciner är det viktigt att du följer läkarens ordinationer.

PROGNOS GÄLLANDE SAD

 

Om SAD lämnas obehandlad kan den komma att bli svårare och allvarligare och har då en negativ prognos. Allvarligare depressioner kan orsaka skador både psykiskt och fysiskt. Väldigt djupa depressioner kan orsaka att personen vill dö, försöker eller lyckas begå självmord eller skadar sig själv.


STÖDGRUPPER OCH PSYKOTERAPI

 

Psykoterapi kan bli nödvändigt för att du ska kunna hantera din rädsla och / eller dina skuldkänslor gällande din SAD. Det kan hjälpa dig att slappna av, acceptera din SAD och hantera de begränsningar din SAD utsätter dig för.

Kompletterande övningar som meditation, avslappningsövningar, mindfullnesövningar och yoga kan ha liknande effekt. Psykoterapi kan ske i grupp och / eller enskilt.


OM DU BEHÖVER PRATA MED NÅGON

 

Jourhavande Medmänniska

08 - 702 16 80 (gratis att ringa)

Öppettider: Varje natt, året om 21:00-06:00

Tystnadsplikt.

Du ringer helt anonymt.


Jourhavande kompis

Chatt på hemsidan

Öppettider: just nu sommaröppettider mån och tors 18:00-22:00

http://rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/


Jourhavande präst

112

Öppettider: Varje natt, året om 21:00-06:00

Hundra procent tystnadsplikt.

Full anonymitet


BRA LÄNKAR

 

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=230

http://psykologisk.se/har-du-hostdepression-de-vanligaste-symtomen-och-vanliga-botemedel-som-ljusterapi/

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Arstidsbunden-depression/





  








Av fearanddream - 11 augusti 2014 20:00

                      

Av fearanddream - 11 augusti 2014 10:02

RANDOM
       

1. Blir gränslöst kärleksfulla mot alla.


2. Dansar aggressivt, utan någon som helst respekt för andra.


3. Dansar med koreografiska rörelser med sina vänner.


4. Minns plötsligt något de var jättebra på som barn och måste genast demonstrera det.


 

5. Impulsköper dumma saker på nätet.


6. Övertygar sig själva om att karaoke är en god idé.


7. Inser att de har en massa känslor inom sig som de bara kan uttrycka genom att skrika istället för att sjunga på karaoken.


8.... och de fortsätter skrika sig igenom låten, vare sig de kan texten eller inte.


 


9. Tar sig en skön tupplur på gatan.


10. Pratar förtroligt med kompletta främlingar inne på toa.


11. Har Jägerrace.


12. Delar alldeles för mycket på Facebook.


13. Lämnar en elak kommentar på någon annans status.


14. Skriver något dumt på Facebook, som de ångrar nästkommande dag.


15. Gör ovälkomna fysiska närmanden.


16. Argumenterar om triviala saker, som urartar och slutar med att en livslång vänskap går i bitar.


   

17. Säger exakt vad de tycker och tänker till sina vänner.


18. Bjuder till höger och vänster som om pengar inte hade något värde.


19. Kommer fram till att någon är dess själsvän, trots att de bara pratat i fem minuter.


20. Kommer på otroligt briljanta saker, som de redan glömt nästa dag.


 

21. Delar sina innersta känslor.


22. Avslöjar helt opassande hemligheter.


23. Bär hem någon random sak som de hittat på vägen hem.


24. Ber taxichauffören att sätta på musik och höja den.


 

25. Somnar i bussen, tunnelbanetåget eller liknande och vaknar inte förrän vid slutstationen.


26. Skickar sms till sina ex.


27. Dansar som om de tror att de är världsbäst på det.


28. Stöter på alla.


 

29. Blir totalbesegrade i sten, sax, påse.


30. Tar en miljard bilder med mobilen.


31. Gifter sig med någon de precis träffat.


32. Tatuerar en snopp i pannan.


 

33. Fylledansar på ett museum.


34. Däckar naken i ett badkar.


35. Kaskadkräks på bussen / i taxin.


36. Försöker knycka en trafikskylt.


 

37. Äter 100 tacos på raken.


38. Går hem, i bara T-shirt, mitt i vintern.


39. Argumenterar med hemlösa personer.


40. Hånglar med krogens fulaste.


 

41. Spelar bort alla pengar.


42. Spiller dryck på precis allting.


43. Gillar allt på Facebook.


44. Klär av sig naken och springer genom stan.


 

45. Förvandlas till Justin Timberlake (barrikaderar karaoken hela kvällen).


46. Lagar mat mitt i natten och glömmer bort den.
  

47. Moonar.


48. Däckar i en trappuppgång.


 

49. Bryter sig in på ett zoo.


50. Äter mat från golvet.


51. Juckar mot en staty.


52. Juckar mot oskyldiga förbipasserande.


 

53. Arresteras på grund av att ha sprungit naken genom stan.


54. Förlorar allt (jacka, skor, telefon, plånbok).


55. Kissar precis framför andra människor.


56. Tar bilder på sina penisar.


 

57. Blir så kåta att de till och med sätter på den där jättefula grottmänniskan.


58. Somnar naken, skedande, med sin bästa vän.


59. Storbälar inför främlingar.


60. Ringer stupfull till sin mamma för att berätta hur mycket de ääälskar henne.
  


SAYINGS

 

1. "Jag ÄLSKAR att dricka shots!"


2. "Jag ska bara vila lite."


3. "Äsch, att dansa på bordet har aldrig skadat någon!"


4. "Jag kan dricka hur mycket som helst utan att bli det minsta påverkad."


 

5. (kl 03:30): "Kebab? Skitbra idé!"


6. "Jag? Jag röker bara när jag är full."


7. "Bara EN öl till."


8. "Låt oss ha en shottävling!"


 

9. Va? Kostar drinkarna BARA 200 spänn styck?!"


10. "Va?! Klockan är bara 08:00 och jag är så JÄVLA FULL!"


11. "Aaa, så den här assnygga bruden du vet, hon kunde bara inte hålla händerna borta från mig."


12. "Jag borde verkligen skicka ett sms till mitt ex."


 

13. "Va? Ikväll? Neej, jag har bara druckit typ 20 öl!"


14. "Äsch, lugna ner dig. Jag kan dricka hur mycket vodka jag vill, jag blir aldrig påverkad av det."


15. "Jag är inte ens full!"


16. "Detta är den bästa kvällen ever!"



Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards