Direktlänk till inlägg 9 september 2014

Main Branches of the Psychological Tree (på svenska)!

Av fearanddream - 9 september 2014 17:26

 

~PSYKOLOGISKA PERSPEKTIV~

1. Psykoanalysen (det psykodonamiska perspektivet).

Jag finner det ganska skrämmande att detta perspektiv anses vara någon sorts sanning, av både psykologer (och liknande) och oss vanliga dödliga. Metoden används av de flesta psykologer och terapeuter idag och eftersom det är så, tror många att det är en bra och trovärdig metod som man kan lita på. Sorgligt nog är det inte så. Det är vetenskapligt bevisat att denna metod INTE fungerar.

Psykoanalysens fader, Sigmund Freud, och hans perspektiv och synsätt är, sen länge, förlegat. Inte enbart för att Freud var kokainmissbrukare, utan för att psykoanalysen inte har något med verkligheten att göra.

Inom det psykodynamiska perspektivet analyserar psykologen eller terapeuten dina drömmar och tankar för att försöka komma fram till vad dina verkliga problem är, vad som är roten till det. Nu kanske du säger att det funkar, kanske har du själv behandlats utifrån denna metod? Man vet att vissa säger sig uppleva effekt, men det finns inga svar på VARFÖR. Däremot vet man idag att ingen blir bättre genom dröm- och tankeanalyser. Snarare tror man att det handlar om: "Tron kan försätta berg" och den s.k placeboeffekten.

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=placebo


 

2. Behaviourismen (lärandeperspektiv)

Du har kanske hört talas om Ivan Pavlov någon gång. Eller Pavlovs hundar. Ivan Pavlov utförde experiment där han utforskade vilken respons man kunde få av en viss stimuli. Han utförde sina experiment på hundar. Varje gång hundarna kände doften av mat startade deras salivutsöndring. Samtidigt som hundarna kände doften av mat lade Pavlov till ett ljud. Efter ett tag räckte det att hundarna fick höra ljudet för att deras salivutsöndring skulle sätta igång. Detta kallas för klassisk betingning eller klassisk inlärning.

Inom behaviourismen studerar man enbart beteenden och stor del av dagens terapiformer baseras på detta. Man kan också använda denna klassiska betingning till att "avlära" ett visst beteende. Om du exempelvis har spindelfobi så kan du bli hjälpt att bli fri från din fobi genom klassisk betingning, behaviourismen. Detta är vetenskapligt bevisat.


 

3. Det humanistiska perspektivet.

Detta är ett perspektiv där man utgår mycket från Maslows behovspyramid eller behovstrappa. Man utgår alltså från de behov vi har. Detta är en positivt tänkande form av psykologisk perspektiv där man tror att alla människor har en önskan om att självförverkliga sig själva och kan lyckas med det. Men för att kunna nå dit (längst upp i behovspyramiden) måste samtliga behov nedanför vara tillfredsställda först.

Inget av detta är dock vetenskapligt bevisat, och eftersom jag är skeptisk person som ser vetenskap som den enda sanningen, så kommer jag förbli skeptisk. Idag är det dock mycket forskning som har sina rötter i det humanistiska perspektivet.

http://www.simplypsychology.org/humanistic.html


 

4. Det kognitiva perspektivet.

Detta perspektiv är raka motsatsen till det humanistiska perspektivet, skulle man kunna säga. Du har förmodligen höt termen KBT-terapi. Det betyder Kognitiv BeteendeTerapi. Metoden handlar om hur vi tänker, vad vi tror och tänker, hur vi tänker och vad vi tror och tänker kan förändra hur vi mår och känner oss.

Exempel: Jag är ute och går när jag ser en vän komma från andra hållet. Jag lyfter då handen och hälsar, men hon hälsar inte tillbaks. Antingen kan jag då tänka: "Hon tycker inte om mig, det var därför hon inte hälsade", vilket leder till att jag mår dåligt. Eller så kan jag tänka: "Hon såg mig förmodligen inte, utan hade nog bråttom", och då kommer jag må bättre.


 

5. Det biologiska perspektivet.

Inom det biologiska perspektivet tittar man efter fysiska, biologiska orsaker till exempelvis depression. Man tittar på hormoner, gener, evolutionen, nervsystemet. Detta perspektiv ligger nära behaviourismen.

http://www.wisegeek.com/what-is-the-biological-perspective.htm


 

6. Det socio - kulturella perspektivet.

Inom detta perspektiv undersöker man och tittar på sociala och kulturella aspekter. Man tittar på individuellt beteende både när personen är själv och när han eller hon befinner sig i en grupp.


  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards