Direktlänk till inlägg 22 september 2014

Så här gör du för att fatta beslut!

Av fearanddream - 22 september 2014 09:54

DEL ETT (AV FYRA) - FATTA SNABBA BESLUT


 

1. Behåll lugnet.

Att drabbas av starka känslor, positiva eller negativa, kan i högsta grad påverka din förmåga att fatta ett rationellt beslut. När du har ett beslut att fatta, bör det första steget vara att förbli lugn. Om du inte kan behålla lugnet, lägg då beslutsfattandet åt sidan så länge.


2. Skaffa så mycket information det är möjligt.

De flesta beslut fattas bättre när du har tillräcklig information för att fatta ett genomtänkt och korrekt beslut. Beslutsfattande, särskilt när det gäller något viktigt, bör fattas logiskt.


3. Väg för- och nackdelar.

Generellt, när ett beslut inte kan fattas logiskt, är att väga för- och nackdelar. Om risken gällande ett specifikt val är väldigt stor och fördelarna är minimala, borde det valet undvikas och man borde välja något bättre.


4. Ha en backup-plan.

Gör upp en backup-plan som förberedelse ifall något negativt eller oväntat sker efter att du gjort ditt val. Tänk framåt. De bästa besultsfattarna är inte de som aldrig begår några misstag; de är personer som hoppas på det bästa och förbereder sig på det värsta.


 

5. Fatta ett beslut.

Oavsett vilket beslut du fattar, var beredd att ta ansvar för konsekvenserna. Om beslutet inte leder till det du önskade, så är det alltid bättre att ha gjort ett genomtänkt val än att ha gjort ett oförsiktigt. Du kan åtminstone säga att du gjorde ditt bästa. Fatta ditt beslut och var redo att stå för det.



DEL TVÅ (AV FYRA) - UTVÄRDERA BESLUTEN

 

 

1. Tänk över vem / vilka som påverkas.

Hur påverkar problemet eller valet andra människor? Kan någon av de möjliga konsekvenserna påverka någon som du bryr dig om? Ta med andra människor i beräkningen genom din beslutsprocess.


2. Lista alla dina alternativ.

Vid första anblicken kan det verka som om det bara finns ett val eller ett tillvägagångssätt, men det är oftast inte sant. Även om din situation verkar begränsad, försök göra en lista med olika alternativ. Försök inte utvärdera dem förrän du är färdig med listan. Var grundlig.

  • Självklart måste det inte vara en fysisk lista, den kan lika gärna finnas i ditt huvud!
  • Du kan alltid kryssa över vissa alternativ senare, men med galna idéer kommer kan kreativa lösningar som du inte ens tänkte på innan dyka upp.

3. Väg de möjliga konsekvenserna mot varandra.

För varje alternativ på din lista, lista varje tänkbar konsekvens och märk de olika alternativen som positiva eller negativa. Ett sätt att göra detta på är att sätta ett plustecken vid varje positiv konsekvens och ett minustecken vid varje negativ konsekvens; konsekvenser som är extra positiva eller extra negativa kan man märka med två plustecken eller två minustecken. Vissa tycker att det enklaste är att göra det hela som en mind-map eller ett valmöjlighetsträd, vilket är ett mer visuellt sätt att lista på.


4. Balansera belöning och risk.

För varje scenario, tänk igenom om den bästa utgången / konsekvensen är så pass värdefull för dig att det är värt den värsta tänkbara utgången / konsekvensen. Om den värsta tänkbara konsekvensen är helt oacceptabel för dig, och att du aldrig skulle förslåta dig själv om det hände, då bör du förmodligen inte fatta det beslutet. Om den möjliga kostnaden är betydligt större än den möjliga vinsten, så är det inte värt risken.


 

5. Tänk inte över det för mycket.

Att tänka över problemet för mycket kan göra det ännu värre. Försök att inte köra fast på varje detalj.



DEL TRE (AV FYRA) - FÅ INFORMATION

 

 

1. Ta reda på allt du kan.

Fakta gör dig klokare, ta reda på allt du kan hitta om problemet du står inför och alternativen du har för att hantera det. Detta hjälper dig att göra ett val baserat på information. Detta innebär förmodligen också att du då får titta på problemet ur olika vinklar.

 

2. Fråga om råd.

Fråga folk du litar på, om råd. Helst då personer som är bra på att fatta beslut eller som du vet har behövt fatta liknande beslut själva.

 

3. Fråga någon neutral om råd.

Att be främlingar eller personer som inte står dig så nära om goda råd, kan också vara bra. Dessa personer tänker klarare och är opartiska.

 

4. Be en expert om hjälp.

Om du kan hitta en expert eller har en tillgänglig, kan denne hjälpa dig att utforska vilka alternativ som finns tillgängliga för dig, och vilka för- och nackdelar det finns med de olika alternativen.

 

 

5. Gör dina egna eftersökningar.

Du kan också gräva lite själv (väldigt enkelt tack vare internet!). Försök hitta pålitlig information från bra källor. Leta efter domäner som slutar på .org eller .gov eller .edu.

  • Experter kan också hjälpa dig med vart du kan hitta bra information.

 

DEL FYRA (AV FYRA) - HITTA DINA KÄNSLOR

 

 

1. Ge det tid.

Du fattar bättre beslut om du ger dina känslor tid att hamna på plats först. Detta ger dig också tid att verkligen tänka igenom hur du känner angående situationen.

 

2. Konsultera din intuition.

Ibland är det bara så att du måste gå på din magkänsla. Vi vet ofta, många gånger omedvetet, vad som är rätt sak att göra.

 

3. Lura dig själv att fatta ett beslut.

Om du har problem att höra dina egna innersta tankar, kan du försöka lura dig själv till att vavslöja dina innersta känslor. Ett sätt att göra detta på är att låtsas att du ger goda råd till någon annan. Ett annat sätt är att "konsultera" med en död vän eller släkting, där du är både dig själv och den döda personen.

 

4. Lek en lek.

Skriv ner dina alternativ på ett papper och klipp isär. Dra sen lott. Eller lek Sten, Sax, Påse med någon annan för att bestämma vilket alternativ du ska välja. Det viktiga här är att se din egen reaktion när du ser vilket alternativ leken bestämmer att du ska välja. Är du besviken på ett sätt du inte förväntade dig? Detta kan avslöja känslor du inte ens visste att du hade.

 

 

5. Lek Djävulens advokat.

Lite Djävulens advokat kan också hjälpa dig att inse hur du verkligen känner inför ett beslut. Om dina argument mot något du verkligen vill göra börjar låta väldigt logiska så har du ditt svar.

 

6. Tänk på framtiden.

Det bästa sättet att fatta ett beslut är att tänka på hur du kommer känna angående besultsfattandet om ett år, fem år osv.

 

 

 


 

 

 

 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards