Direktlänk till inlägg 12 oktober 2014

Hur du slutar vara en people-pleaser!

Av fearanddream - 12 oktober 2014 14:37

DEL 1 AV 2 - KORTSIKTIGA LÖSNINGAR


 

1. Lär dig säga "Nej".

Kom inte med påhittade ursäkter, utan berätta varför du inte vill göra en viss sak. Börja med de små sakerna. Hitta något litet som du kan tacka nej till som en övning, kan man säga. 


 

2. Be om det du vill ha!

Om ni är ett gäng som ska gå på bio, och alla förutom du vill se en viss film, men du vill se en annan, säg då det! Det innebär inte automatiskt att ni kommer gå och se den filmen du vill se, men vem vet - kanske är det fler i gruppen som vill se "din" film, och också bara försökte vara people-pleasers de också!

Det är inget fel i att säga vad man tycker. Det innebär inte att du försöker bestämma, utan bara att du visar på att du är en individ med egna känslor och en egen vilja. 

Samma sak gäller när du behöver hjälp. Be om hjälp, för du kan inte förvänta dig att andra ska kunna läsa dina tankar. 


 

3. Gör något för dig själv.

Gör någonting som du verligen har velat göra länge, men som du är rädd att andra skulle ogilla. Strunta i dem! Gör det ändå!

Färga håret i den där färgen du velat ha länge eller vad det nu är du vill göra. 


 

4. Kompromissa.

Det är inte bra att hela tiden bli överkörd av andra och försöka göra alla andra nöjda, men det är heller inte bra att vara en mobbare, översittare eller extrem rebell. Bli inte fullkomligt egoistisk. Många people-pleasers har låg självkänsla, men det har också de som är själviska. Det är bäst att utveckla bra metoder för att ta hand om sig själv och samtidigt hälsosamma riktlinjer för hur bestämd man ska vara mot andra. 

Du kan lyssna till vad andra har att säga, men vad du väljer att göra är i slutändan ändå ditt val. 



DEL 2 AV 2 - LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR


 

1. Granska dina rädslor. 

Är dina rädslor realistiska? Är de verkligen så hemska som du föreställer dig? Du kanske är rädd att ingen ska tycka om dig, att någon kommer lämna dig, eller att du kommer bli helt ensam om du inte säger eller gör det som du tror förväntas av dig. Det är dags att låsa upp dörren och gå ut.

Vissa personer kanske blir vana vid att du alltid följer deras minsta lilla vink eller att du alltid ställer upp, men om de inte är villiga att acceptera att du är en egen individ med egna behov, är det då verkligen värt att ha dem i ditt liv?


 

2. Utvärdera dina gränser.

Jämför de gränser du har för dig själv med de du har för andra. Till vilken grad är du villig att tänja på dina egna gränser för att göra andra nöjda? 

Vad är ett acceptabelt beteende för dig och vad är inte ett acceptabelt beteende?

Gäller samma premisser för dig själv som för andra personer?

Tolererar du oacceptabla beteenden?

Vet du hur det känns att bli behandlad med respekt?


 

3. Reflektera över källan.

Många people-pleasers växte upp i en miljö där deras behov och känslor åsidosattes, inte ens beaktade eller ens förringade. Att kunna identifiera och förstå vad källan till det hela är, tillåter oss att bättre förstå oss själva, och att lättare kunna eliminera oss själva från att vara en people-pleaser.

Förväntades du alltid förutse och forma dig själv efter alla andras behov? Var du tvungen att axla dina familjemedlemmars behov redan vid väldigt ung ålder?

Lärde du dig att enda sättet att få en positiv respons från andra var genom att hela tiden göra vad de ville att du skulle göra? Och om du inte gjorde som du ville så accepterades du inte och de läxade upp dig? 

När du låter andra köra över dig öppnar du upp för andra att utnyttja och manipulera dig. Du kan aldrig uppfylla din fulla potential om du hela tiden hålls fången av andras förväntningar på dig. 


 

4. Sluta basera ditt egenvärde på hur mycket du gör för andra människor.

Det är fint att du vill hjälpa andra, men det är något du ska göra för att du vill det, inte för att du känner att du måste. Villigheten att hjälpa andra borde komma efter villigheten att hjälpa dig själv.

De största handlingarna av vänlighet är de som utförs av egen fri vilja, och inte av rädsla eller skuldkänslor. 








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards