Direktlänk till inlägg 26 november 2014

10 envisa cancermyter avslöjade!

Av fearanddream - 26 november 2014 10:50

(Källa: Cancer Research UK, 2014; APA: American Psychology Association; Science of Cancer, Harvard USA)


Googla på "Cancer" och du kommer få upp miljontals webbsidor, och antalet You Tube videos du får upp om du söker på "Cancer cure" är ofantliga. 

Problemet är att det allra mesta av informationen där ute, som bäst, är oriktig, eller som värst farligt missledande. 

Det finns en del evidensbaserade (vetenskapliga), lättförståeliga sidor om cancer.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/

Tyvärr finns det betydligt fler som sprider myter, och det är svårt att skilja fakta från fiktion. Hur plausibel och bra den felaktiga informationen än verkar, så kommer du, om du skrpar på ytan och letar efter BEVIS, kommer du se att mycket av det som vi ser som sanningen, bara är lögn.

Med det här inlägget vill jag avslöja 10 av alla cancermyter. Driven av bevis, inte anekdoter, myter eller retoriska begrepp. Jag kommer att visa vad som verkligen är sant. 


 

Myt 1: Cancer är en påhittad, modern sjukdom. 

Cancer är inte bara en påhittad sjukdom. Cancer har funnits lika länge som människorna. Sjukdomen beskrevs redan för tusentals år sen och forskare har upptäckt tecken på cancer hos ett 3000 år gammalt skelett. 

Den största riskfaktorn för cancer är ålder. 

Det är egentligen ganska enkelt: vi lever idag så pass länge att risken att utveckla cancer ökar. Det är helt normalt att cellerna i vårt DNA skadas ju äldre vi blir, och sådana skador KAN leda till utvecklande av cancer. 

Dessutom har vi idag möjligheten att diagnostisera cancer mer korrekt. 

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2010/10/14/claims-that-cancer-is-only-a-%E2%80%98modern-man-made-disease%E2%80%99-are-false-and-misleading/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20960499

http://www.bbc.com/news/science-environment-26627941

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/incidence/age/#Cancer

 

 

Myt 2: Superfoods förebygger cancer.

Blåbär, rödbetor, beoccoli, vitlök, grönt te... listan fortsätter. Trots att tusentals webbsidor hävdar motsatsen, så finns det ingen superfood. Det är bara en affärsterm för att man ska lyckas sälja en mängd olika produkter och tjäna pengar. Det finns ingen som helst vetenskaplig grund för påståenden om superfoods. 

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/cancercontroversies/superfoods/

Vår kropp är komplex, och det är cancer också. Det ör en oerhlrt grov förenkling att säga att en enda ätbar sak, på egen hand, skulle ha något att göra med om du kommer utveckla cancer eller inte.

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/diet-healthy-eating-and-cancer/how-healthy-eating-could-reduce-cancer-risk/

Enda sättet för att reducera risken för cancer är att leva hälsosamt. 

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/introducingcancerprevention/

 

 

Myt 3: En 'sur' diet orsakar cancer.

Vissa myter angående cancer är överraskande orubbliga, trots att den mest grundläggande biologin motsäger myten. En sådan myt är att om du äter mycket surt, blir ditt blod 'för surt', vilket då skulle öka risken för cancer. 

Detta är biologiskt nonsens. 

Sanningen är att cancerceller inte kan leva i en alltför basisk miljö, men det kan inte heller några av dina andra celler. 

 

 

Myt 4: Socker föder cancerceller.

En annan idé, som också syns mycket, är att socker tydligen skulle 'föda cancerceller', och man vill helt och hållet ta bort socker från en cancerpatients diet.

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2012/12/07/alternative-cancer-treatment-claims-in-the-media-are-damaging-and-misleading/

Detta är inget annat än en ohjälpsam förenkling inom ett högst komplicerat område, som vi precis har börjat förstå. 

Socker består bland annat av glukos, som våra celler använder som energi. Socker orsakar inte cancer, men cancerceller i kroppen använder också glukos som energi. 

 

 

Myt 5: Cancer är en svamp - och natriumbikarbonat är boten.

Denna 'teori' kommer från myten "Cancer är alltid vit".

Ett uppenbart problem med det här - förutom det faktum att cancerceller inte är svamp - är att cancer inte alltid är vit. Vissa tumörer är det. Vissa är det inte.

På denna myt om att cancer skulle vara svamp följer också myten om att natriumbikarbonat skulle vara cancerns botemedel. Detta stämmer inte.

Det finns bevis på att högre doser av natriumbikarbonat kan leda till allvarliga - och ibland till och med dödliga - konsekvenser.

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/sodium-bicarbonate  

 

 

Myt 6: Det finns en mirakelkur mot cancer...

Från cannabis till kaffelavemang, internet är översköljt av videoklipp och personliga anekdoter om 'naturliga', 'mirakulösa' botemedel mot cancer. Varken You Tube klipp eller det som postas på Facebook är bestämt inte vetenskapliga bevis, och är inte det samma som kvalitativa, vetenskapligt granskade bevis.

Dessutom: Människor ljuger. De här 'personliga' anekdoterna vi hör, hur vet vi att personen verkligen haft cancer? Hur vet vi vilka andra typer av behandlingar personen fått? 

Wikipedia anses, av de flesta, vara en otillförlitlig källa. Men det är inte alltid som det som står på Wikipedia är falskt. Jag hittade en alldeles fenomenal lista över ineffektiva botemedel mot cancer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_cancer_treatments#Ineffective_treatments

 

 

Myt 7:... Och apoteken döljer det.

Hand i hand med idén om mirakelkurer finns idén om att myndigheter, den farmaceutiska industrin och även välgörenhetsinrättningar konspirerar för att dölja botemedlet mot cancer för att de tjänar så mycket pengar på existerande behandlingar.

MEN. Det finns ingen konspiration! Ibland är det bara så att det inte fungerar.

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2011/07/06/there%E2%80%99s-no-conspiracy-sometimes-it-just-doesn%E2%80%99t-work/

 

 

Myt 8: Cancerbehandling dödar mer än den botar.

Låt mig vara tydlig, cancerbehandlingar - vare sig det handlar om cellgiftsbehandling, strålbehandling eller operation - är ingen dans på rosor. Bieffekterna kan bli jobbiga. Trots allt, behandlingar som ska döda cancerceller kommer oundvikligen även att påverka friska celler. 

Och ibland, sorgligt nog, fungerar inte någon behandling. Vi vet att det är väldigt svårt att behandla långt gången cancer som har spridit sig till flera ställen i kroppen. 

Påståenden ute på nätet om att strålbehandling "bara är 3% effektivt" är högst missvisande och förlegade. 

http://www.sciencebasedmedicine.org/chemotherapy-doesnt-work/

http://www.sciencebasedmedicine.org/chemotherapy-doesnt-work-not-so-fast-a-lesson-from-history/

 

 

Myt 9: Vi har inte gjort några framsteg gällande att besegra cancer.

Enkelt sagt: Detta är inte sant! Tack vare framsteg inom forskningen, har överlevnaden hos de som får cancer fördubblats.

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/keyfacts/Allcancerscombined/#How2

http://theconversation.com/hard-evidence-are-we-beating-cancer-20870


 

Myt 10: Hajar får inte cancer.

Jo, det gör dem. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21370659

http://scienceblogs.com/observations/2010/09/06/ocean-of-pseudoscience-sharks/

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ fearanddream med Blogkeen
Följ fearanddream med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se