Alla inlägg den 30 juli 2014

Av fearanddream - 30 juli 2014 21:49

           

       

       

               

Av fearanddream - 30 juli 2014 18:57

 

1. En tvångshandling innebär att man känner sig tvungen att upprepa handlingar om och om och om igen, för att lindra ångesten. ofta handlar det om ett visst antal gånger. Man kan till exempel behöva tvätta händerna flera gånger efter varje toabesök. Det kan också vara att kontrollera att dörren är låst eller att spisen är avstängd om och om igen. Det blir jobbigt och tar mycket tid för den som måste göra det och för dem som får vänta under tiden.


2. Tvångstankar kan visa sig på olika sätt, exempelvis genom att personen inte tror att den gjort rätt fast hen egentligen vet att hen gjort det. Det kan också vara ett onödigt grubblande kring små eller stora problem.


3. Vid tvång vill man inte tänka eller göra som man gör. Om man försöker låta bli kommer ångesten. Ångesten minskar om man gör eller tänker det som tvånget uppmanar till.


4. Med tvång menas att man känner en stark impuls att tänka på ett visst sätt eller utföra vissa handlingar, och att det ger ångest att avstå när impulsen väl kommer. Vanliga tvångstankar börjar ofta "tänk om". Till exempel "tänk om jag har glömt spisen på", "tänk om det börjar brinna" eller "tänk om jag har fått en smittsam sjukdom".

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Angest/


 

5. Tvångshandlingar kan till exempel vara att tvätta händerna väldigt ofta eller kontrollera gång på gång att man har stängt av plattan eller låst dörren.


6. Att vilja kolla en extra gång att man har stängt av plattan på spisen eller att man har en särskild ritual när man ska göra vissa saker är ganska vanligt och betyder inte att man har tvångssyndrom. Vid tvångssyndrom kommer tvångstankarna och impulserna att utföra tvångshandlingarna så ofta eller är så svåra att de börjar störa det vanliga livet.


7. Oftast handlar det om ett starkt behov av kontroll eller att det ska kännas helt rätt när man utför vardagliga sysslor eller rutinaktiviteter.


8. Tvångssyndrom kallas också OCD, en förkortning för obsessive-compulsive disorder.


 

9. När man har tvångssyndrom brukar man ägna mycket tid varje dag åt sina tvångshandlingar. Ofta leder tvångstankarna och tvångshandlingarna till att man fungerar sämre i sin vardag, både hemma och på arbetet.


10. När man utför tvångshandlingar vill man ofta dölja det för omgivningen eftersom man som regel är medveten om att det är överdrivna beteenden. Man kan ha insikten att tankarna och handlingarna är orimliga och det kan leda till att man skäms över sitt beteende.


11. Vanligt när man har tvångssyndrom är att man har ett starkt behov av kontroll, ägnar upp till en timme varje dag till tvångshandlingar, känner ångest om man inte genomför sina tvångshandlingar, skäms över sina tankar och sitt beteende.


12. Avslappning, till exempel genom övningar i mindfulness, och motion kan göra att man lättare kan stå emot impulser att ge efter för tvångstankar eller utföra tvångshandlingar. När man är i god fysisk form brukar ångest och oro minska och det kan göra att impulserna till tvång blir mindre starka.

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Halsa/Motion-och-rorelse/Avslappning-och-mindfulness/Avslappning-for-hela-kroppen/

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Halsa/Stress/Mindfulness/

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Halsa/Motion-och-rorelse/Motion-och-traning/Motion/

 

 

13. En annan tvångstanke handlar om rädsla för smitta och smuts (det som lite slarvigt kallas bacillskräck).

 

14. En annan vanlig tvångstanke är att man får för sig att man skadat någon, exempelvis kört över någon med bilen.

 

15. Om du tycker det är underligt att du inte känner någon med OCD, fastän det är så vanligt, beror det på att även hemlighetsmakeri är en del av sjukdomen.

 

16. Både tvångstankarna och tvångshandlingarna vid OCD är förenade med olust, ångest och skuldkänslor, ibland i kombination med ren skräck.

 

 

17. Tvångstankar och tvångshandlingar kan också handla om att man, på förväg, måste utföra vissa ritualer eller inte får tänka vissa saker. Om man inte utför dessa ritualer o.s.v så kommer något hemskt att hända. (Jag själv lider av detta)

 

18. Syftet med en tvångshandling är att minska lidandet eller förhindra att fruktade händelser inträffar.

 

19. En del tvångshandlingar är i det närmaste omöjliga att upptäcka för omgivningen, eftersom de bara försiggår inuti huvudet i form av exempelvis ett tyst rabblande av siffror eller fraser (så kallade mentala ritualer).

 

20. Magiska tankar - att man med tankekraft kan påverka verkligheten - spelar stor roll. Om jag inte tänker på rätt sätt eller gör si eller så kommer något hemskt att hända. Magiskt tänkande finns ju i stort sett hos oss alla - men tvångspatienterna har ju så mycket mer av det. (Jag igen).

 

 

21. Vid ett tillfälle med tvångstankar och ångest har man kanske gjort något speciellt och ångesten har minskat. Den handlingen har då förknippats med att ångesten dämpas. Nästa gång tvångstankarna dyker upp tar man till samma handling för att dämpa ångesten. Kopplingen mellan tvångstanke och tvångshandling blir så småningom allt starkare. Det här psykologiska femonomet kallas betingning. I de flesta fall föreställer jag mig att det handlar om ett högst ursprungligt beteende som löpt amok. Vi människor har sedan begynnelsen tagit upprepande magiska, rituella handlingar till hjälp för att dämpa oro och ångest "peppar, peppar- ta i trä", radband och upprepade Ave Maria-böner är några exempel. Det är en form av besvärjelse.

 

22. "tvivelssjukan" gör att man inte litar på sina egna sinnesintryck. Därför kollar man spisen inte en utan flera gånger. Man registrerar sinnes- intrycket men hjärnan förmår inte bekräfta det - kan inte "lämna ett kvitto". Därför vänder man i dörren och kollar ännu en gång. De flesta tvångshandlingar bottnar i "tvivelsjukan".

 

23. Nikotin har (tyvärr) en positiv effekt gällande tvångssyndrom och tvångstankar.

 

 

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/mina-tvangstankar-ar-en-del-av-mig_7919286.svd

http://www.aftonbladet.se/halsa/article17243295.ab

http://www.psykologitest.se/tvangstankar.php





  

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards