Direktlänk till inlägg 23 augusti 2014

18 häpnadsväckande psykologiska fakta du måste veta om dig själv!

Av fearanddream - 23 augusti 2014 08:58

För en tid sen publicerade jag ett inlägg med 47 häpnadsväckande psykologiska fakta (se tidigare inlägg) och nu kommer 18 till.


 

1. Vad du ser är inte vad din hjärna får.

Vår hjärna tolkar ständigt allt det vi ser. Titta på bilden här nedan:

 

Vad ser du? En vit upp och nervänd triangel? Nej. Din hjärna tolkar illusionen som en triangel. Men egentligen ser du svarta strack och ringar som ritats på speciellt sätt. Denna illusion kallas för Kanizsatriangeln.

Din hjärna göra dessa snabba, gena tolkningar för att snabbt kunna förstå omvärlden och det som rör sig runt omkring oss. Vi måste ju snabbt kunna upptäcka ett hot exempelvis.


2. Hjärnan tittar efter enkla mönster.

Vad ser du när du tittar på x:en här nedanför?


xx xx xx xx


Du ser dem förmodligen som fyra par x. Du ser det inte som åtta separata x. Din hjärna tolkar mellanslagen, eller bristen på mellanslag, som ett mönster.

Att känna igen mönster hjälper oss att snabbt förstå sensoriska intryck. Vi ser mönster även där det inte finns något, för vår hjärna vill se mönster.

 


3. Nio% av männen och 5% av kvinnorna är färgblinda.

Termen färgblindhet är egentligen missvisande. De flesta personer som är "färgblinda" är inte blinda för alla färger. Däremot har de svårt att se skillnad mellan vissa färger.

Den absolut vanligaste varianten av färgblindhet är svårigheter med färgerna gult, rött och grönt.

Titta på bilden nedan. Vilken siffra ser du?

 


4. Du reagerar på färger baserade på din kultur.

Färger innebär associationer och har en viss innebörd, beroende på vem man är, var man bor, vad man jobbar med o.s.v Rött betyder, inom finansvärden, finansiära problem medan grönt betyder att finanserna stiger. Rött symboliserar ofta fara medan grönt betyder något positivt eller "gå".

Vissa färger betyder samma sak i alla kulturer. Guld betyder framgång och hög kvalitet på de flesta ställen. Vi anser att vitt står för renhet, oskuldsfullhet. Denna färg används ofta vid bröllop här. I andra kulturer symboliserar vitt döden, och bärs på begravningar.


 

5. Du vet hur du ska göra saker du aldrig tidigare gjort.

Vi säger att du aldrig använt en Ipad nån gång och så får du en av mig, i syfte att läsa böcker på den. Genast får du en mental bild i huvudet av hur det kommer vara att läsa en bok på paddan. Dessutom kan du föreställa dig vad du kommer kunna göra (byta sida exempelvis) och hur du ska göra detta. Trots att du aldrig använt en padda så kommer dina föreställningar stämma mycket väl med verkligheten.

Den mentala processen där vi tänker ut, föreställer oss hur något fungerar, kallas Den Mentala Processen.


6. Människor ser ledtrådar gällande hur ett visst objekt skall användas.

Du har förmodligen råkat ut för ett dörrhandtag som inte fungerat som du trott. Exempelvis att det hade ett handtag som indikerade att du skulle dra i dörren för att öppna den, men att du sen upptäckte att du skulle trycka in dörren för att öppna den.

I verkliga livet ger föremål oss ledtrådar om hur de kan och bör användas. En sax indikerar att vi ska sticka in fingrar i båda ringarna och röra dem upp och ner. Om ett objekt inte fungerar som tänkt, vill vi gärna fixa "felet".


7. Din hjärna är lika upptagen när du sover, som när du är vaken.

Varför sover vi? Om du tänker på det, så låter det en smula absurt att vi på kvällarna går in i medvetslöshet i flera timmar.

När du sover och drömmer så bearbetar du det som hänt under dagen. Samtidigt skapas nya minnen och nya associationer. Hjärnan bestämmer vad vi ska minnas och vad vi ska glömma.


8. Människor bearbetar bäst information i berättandeform.

Berättelser är väldigt kraftfulla. De fångar oss och får oss att behålla koncentrationen. Men de gör mer än så. De hjälper oss också att bearbeta informationen och förstå orsakssamband.


 

9. Det finns fyra typer av kreativitet.

 

Genomtänkt (deliberate) och kunskapsgrundande (cognitive) kreativitet kräver hög kunskap och mycket tid.

Genomtänkt och känslomässig (emotional) kreativitet kräver tyst och lugn.

Spontan (Spontaneous) och kunskapsgrundande kreativitet kräver att man kan avbryta arbetet när det uppstår problem, för att göra något annat en stund.

Spontan och känslomässig kreativitet är ingenting som planeras i förväg.


10. Människor ser vad de förväntar sig att se.

Vi vänjer oss vid hur ofta något sker. Därför är det större chans att vakter på en flygplats uppmärksammar en schampflaska som är väldigt stor än att de upptäcker en laddad pistol. De förväntar sig inte att se en pistol, eller uptäcka en, men däremot förväntar de sig att få se en väldigt stor schampoflaska eftersom det förekommer oftare.


11. Det finns inte två personer som uppfattar tiden på samma sätt.

Ju mer du bearbetar information, destor troligare är det att du upplever det som att lång tid har gått, fast det i själva verket inte är så. Om du måste stanna upp och tänka efter inför varje uppgift på ett prov till exempel så kommer du uppleva att provet tar väldigt lång tid, alldeles för lång tid.

Hur vi uppfattar tiden har också med erfarenhet att göra. Om vi är vana vid att det tar en sekund att öppna en ny browser, så kommer vi tycka att två sekunder är lång tid. Om vi är vana vid att det tar en halvtimme att cykla till jobbet kommer vi uppleva att 20 minuter är kort tid.



12. Att minnas är något av det mest påfrestande för hjärnan.

Du betalar dina räkningar på nätet. Du måste ha koll på vilka räkningar som ska betalas och när de ska betalas. Samtidigt fokuserar du på det som visas på skärmen. Du ska fylla i OCR-nummer, summa med mera. På samma gång använder du din motorik när du rör musen och skriver på tangentbordet.

Ju mer du har att hålla reda på, desto svårare är det för hjärnan att lära sig minnas.


 

13. Människor lär sig bäst genom exempel.

Om du, via mejl, ska förklara hur en viss företeelse fungerar, så gör du förmodligen så att du förklarar med ord. Du skriver en text om hur det funkar, helt enkelt. Saken är den att om du, i din text, har med bilder som visar vad som menas med det du skriver, är chanserna betydligt större att personen du förklarar för lär sig hur han eller hon de facto ska göra.


14. Människor älskar att kategorisera.

Även om det inte skulle gå att dela in en specifik sak i en kategori, så skapar vi kategorier. Detta gäller särskilt om vi utsätts för väldigt mycket information. Vi använder kategorisering för att det som finns omkring oss ska verka logiskt.


15. Bara sju känslor är universella.

Dessa känslor är Glädje, sorg, ilska, förakt, förvåning, äckel, rädsla.


16. Om ditt ansiktsuttryck inte är sorgset, så känner du dig inte ledsen.

Våra muskler och våra känslor är förbundna till varandra. Om du inte kan röra dina ansiktsmuskler för att göra ett ansiktsuttryck som är förknippat med en viss känsla, så kommer du heller inte ha den känslan.


 

17. Personliga berättelser är mer övertygande än forskningsresultat.

Att enbart presentera fakta som: "75% av de tillfrågade..." fungerar betydligt mindre övertygande än om man istället börjar med: "Maria Mattsson från Gränna anser att..." Anekdoter av denna art är i berättarform och det är därför de fungerar så mycket bättre. Dessutom frambringar detta känslor hos oss och då hjälper detta oss att minnas bättre.


18. Lukter framkallar känslor och minnen.

Har du någon maträtt eller liknande som väcker vissa känslor hos dig? När du luktar på den så får du en viss känsla. Thalamus, som är en del av vår hjärna, och en av dess uppgifter är att bearbeta sinnesintryck. Alla sinnen sänder information till thalamus innan informationen sänds vidare någon annanstans. Detta gäller alla sinnesintryck, förutom luktsinnet. När du luktar på något går informationen direkt till din amygdala vars uppgift är att bearbeta känslomässig information.













 
 
Amanda

Amanda

25 augusti 2014 18:41

Din blogg är helt klart med på min "inspirerande bloggar-lista". Utan tvekan!
Håller dock inte redigt med om nummer 16 där. Det syns aldrig utanpå, hur det känns inuti.

Ha det bra! :)

http://bokslukarens.bloggplatsen.se

fearanddream

26 augusti 2014 07:52

Wow! Åh, tack! Blir så glad :-) Nej, när jag fick reda på den informationen, så blev jag också väldigt tveksam.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fearanddream - 29 april 2015 21:18

  Q1: Är du en innomhus- eller utomhusperson? A: Tråkigt svar, men faktiskt både och. Lever man här i Sverige så är det nog oftast så. Det beror liksom på väder och vind. Vore det alltid vår utan regn så skulle jag troligtvis bo utomhus dock. De...

Av fearanddream - 27 mars 2015 11:18

Hur du skriver en sammanfattning av en artikel   När du skriver en sammanfattning av en text eller liknande som du läst, så är oftast syftet att du ska visa läraren att du läst och förstått.  Hur du producerar en sammanfattning:     1. L...

Av fearanddream - 25 mars 2015 20:31

1. Färger existerar inte och om ett träd faller i skogen och ingen är där, så hörs det inte Låter konstigt? Absurt? Skrattretande och rent av dumt? Sanningen är att färger existerar inte där ute, utan det är strukturer i hjärnan som tolkar olika tä...

Av fearanddream - 15 mars 2015 16:43

50 tricks för att plugga bättre, snabbare och med mindre stress   1. Visualisera Grejen här är att du vill omvandla teoretisk information till bilder. Om du kämpar med att förstå ett koncept, är visualisering en bra teknik att bärja med.   ...

Av fearanddream - 7 mars 2015 21:05

Hur kan man komma fram till vilken som är ens lärstil? I slutändan vill du kanske anlita en konsult för råd gällande lärstilar, men så länge kan du ta ett snabbtest på http://homeworktips.about.com/od/homeworkhelp/a/lstyleqz.htm Du kan också lära ...

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards