Senaste inläggen

Av fearanddream - 5 juni 2014 12:44

                               

Av fearanddream - 5 juni 2014 07:42

Beskrivning av en energitjuv

1. En energitjuv är en person tar mer än vad han/hon ger. Denne tar av din kraft men ger ingenting tillbaks.


2. De avreagerar sina inre spänningar på andra. De ventilerar sina problem och dylikt för att få en känsla av lättnad inombords, en energikick. Personen som utsätts blir tung och trött och blir av med energi medan energitjuven vinner energi.


3. En energitjuv mår bra på andras bekostnad.


4. Eenergitjuvens beteende handlar om projektioner, där de försöker föra över sina egna inre spänningar på andra. Vi kan alla göra oss skyldiga till projektioner då och då, men energitjuven sätter detta i system!


 

5. Energitjuvarbeteendet är inte alltid glasklart, men låt dig inte förledas av en persons trevliga framsida om baksidan innehåller oberabetade känslor, vrede eller liknande som pyser ut allt oftare.


6. Den som drabbas av en energitjuv kan många gånger undra vad det är som gör personen så arg, avog, bitter med mera. Oftast är det så att personen har en mängd obearbetade känslor inom sig som denne lassar över på någon annan.


7. En tvist med en energitjuv går ytterst sällan att lösa, eftersom de lägger hela skulden på dig. De vägrar lyssna och ser inte sin egen del över huvud taget.


8. De lever ut sin missunsamhet genom att förringa andra.


 

9. Av en energitjuv kan man ofta bli ignorerad, och det sker på olika sätt. Ett av de vanligaste sätten är att energitjuven bara pratar om sig själv och det han/hon är intresserad av. Bryr sig inte alls om dig och ställer inte en enda följdfråga när du berättar något. Blir man aldrig lyssnad på eller sedd, så krymper man till sist som person och får allt lägre självkänsla.


10. Energitjuven vill alltid ha sista ordet och ger sig aldrig i en diskussion. Det är vinna eller försvinna!


11. Med vissa människor är allting lätt och det flyter på. Även om det skulle uppstå SVÅRA problem så löser man dem på ett smidigt sätt, tillsammans, man kompromissar. Men med en energitjuv kan den enklaste satt bli komplicerad och krånglig. De trasslar.


12. Det är konfliktfyllt med energitjuvar, och energitjuven tycker sig aldrig ha någon del i konflikterna.

 

Så upptäcker du en energitjuv

- Blir jag glad och upplyft eller trött och nedstämd och förlorar glädjen när jag träffar vissa personer?
- Har jag arbetskamrater som sårar och kränker utan att känna skuld?
- Lyssnar den jag möter, och ställer följdfrågor? Eller var det ett enkelriktat samtal där bara jag lyssnade?

Så hanterar du en energitjuv

 

- Bli observant. Lär dig att tyda signaler, om en person alltid vill styra och bestämma och är dominant.
- Ta inte på dig skulden när du vet att du inte gjort något fel. Det är inte ditt fel att någon lägger ut sina inre konflikter på dig. 
- Anklaga inte dig själv. Ställ dig på din egen sida. Låt inte andras behov gå före.
- Utveckla din självkännedom och sätt gränser för vad du kan acceptera.
- Om någon kritiserar dig kan du fråga: Nu förstår jag inte hur du tänker, vad menar du med det? 
- Sluta hoppas på bekräftelse från en energitjuv.
- Tala med din chef om hur du mår och känner dig.
- Undvik att vara tillsammans med människor som förminskar dig och dränerar dig på energi.

Av fearanddream - 4 juni 2014 10:52

                 

     

 

Av fearanddream - 4 juni 2014 07:58

Varje gång jag läser en av Kallentofts romaner så slås jag av hans poetiska och vackra språk. Han trollbinder mig och jag vill aldrig sluta läsa, ej heller att boken ska ta slut.

 

Fakta

Yrke: Författare och Journalist

Om ej författare: kock

Hemlig talang: Simma långt under vattnet

Sämsta egenskap: Långsint

Bästa egenskap: Driftighet och uthållighet, generös

Jag blir glad av: Vin, samtidskonst

Arg av: Girighet, snikenhet

Favoriter i fiktionens värld: Cormac McCarthy, F. Scott  Fitzgerald, Easy Rawlins och Sonny i Gudfadern

Favoritplats: Hotel Oriental Hotel, Bangkok


Världens bästa...

...storstad

Hongkong


...beach

Seminyak, Bali


...ö

Bali


...kafé

Café Gray de Luxe i Hongkong


...hotell

Mandarin Oriental i Bangkok


...bar

Del Diego i Madrid


...flygbolag

Singapore Airlines


...flygplats

Florens


...spa

Massösen Khun Vi på Sri Panwa, Phuket, föddes med två tummar på ena handen. Hennes massage toppar alla andras med råge, och jag har fått många. Hennes intuition är nära nog gudomlig.


...butik

Space Prada


...museum

Guggenheim Bilbao


...restaurang

El Bulli


...park

Djurparken i Barcelona


...pryl på resa

Skor som är bra att gå i


http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?search_word=Mons+Kallentoft&gclid=CjkKEQjwh7ucBRD9yY_fyZe398gBEiQAAoy4JBZ2HmQi39dSqKQWqjJavO7mzsgS129lO
NklGb-uap3w_wcB




Av fearanddream - 3 juni 2014 15:19

                                   

Av fearanddream - 3 juni 2014 09:45

 

1. Ta ett steg tillbaka och självreflektera.

Varje gång jag börjar känna mig nedstämd eller liknande försöker jag stanna upp, reflektera och gå till roten av mina känslor.


2. Vänd dig till någon annan.

Jag brukade vara sådan att jag alltid höll inne med min oro och mina känslor. Jag hoppades så innerligt att oron skulle vara obefogad, och att om jag berättade om den för någon så kanske de skulle bekräfta att oron INTE var obefogad.

Men jag har lärt mig att vända mig till någon annan är det bästa jag kan göra, och det får mig att må så mycket bättre.


3. Lyssna på musik.

När jag var i mellersta tonåren hamnade jag i en depperiod. När den var över satt jag hemma på mitt rum och lyssnade på musik och sjöng med. Då rusar mamma in på mitt rum och ler med hela ansiktet. Hon sa efter det att man märker när jag börjar må bra för då lyssnar jag på musik igen.

Det stämmer. Jag lyssnar mycket på musik när jag är glad och mår bra. Men nu för tiden tvingar jag mig att välja att lyssna när jag är nere, och det gör mig glad igen.


4. Gosa och lek med djur.

Jag älskar mina katter, och det är ganska oslagbart att ha dem när jag är ensam och nere.


 

5. Ta en promenad.

När jag tar en promenad hjälper det mig att tömma skallen, bli av med negativ energi och få tillbaka positiv energi istället. Gå gärna i skogen eller på någon annan vacker, skön, fridfull plats.


6. Drick något hälsosamt som ger dig energi.

Detta är inget jag själv brukar göra, men många säger att de mår så mycket bättre mentalt av att dricka något nyttigt.


7. Skriv.

Att skriva ner sina känslor när man mår dåligt gör att du får ur dig dem precis framför dig utan att du för den delen outar dem för någon annan.


8. Ta en tupplur.

Ibland behöver vi sannerliga ladda våra batterier, och då kan en liten tupplur / powernap få dig att må betydligt bättre.


 

9. Planera en rolig aktivitet.

Det här kan hjälpa mig väldigt mycket när jag mår dåligt. Jag försöker alltid (oftast) leva i nuet, men ibland är det lättare och får mig att må bättre om jag har något roligt att se fram emot. Det måste inte vara något stort, utan kan handla om en promenad i skogen och att plocka blåklint ochprästkragar.


10. Gör något spontant.

Jag älskar rutiner, och rutiner är så jäkla viktiga för mig. Men ibland är det bra att släppa på dem, och göra något spontant, något man inte planerat innan och känna sig fri.


11. Prioritera.

Ibland kan man bli deppig om ens prioriteringar är i obalans. Man ska prioritera mellan arbetslivet, nära och kära, egentid med mera. Försök prioritera det som är viktigast för dig just i den stunden.


12. Gå igenom gamla foton eller ta nya.

Att gå igenom gamla foton, gamla minnen, eller skapa nya fina minnen är något som ofta kan få mig på bättre humör.


 

13. Krama någon.

Jag är definitivt en kramare. Jag älskar att kramas och det är ett så himla enkelt sätt att visa kärlek och omtanke för någon.


14. Skratta.

Titta på en rolig film, umgås med någon som får dig att skratta, titta på roliga klipp på youtube. Att skratta är verkligen frigörande.


15. Gråt.

Jag älskar att gråta. För mig är det lika med att låta alla känslor komma ut. Jag släpper ut dem och när jag gråtit färdigt så mår jag så mycket bättre igen.


16. Läs gamla sms, mejl och liknande.

När jag känner mig nere kan jag ibland bli riktigt glad av att läsa gamla meddelanden på FB, sms eller era gulliga kommentarer här i bloggen.


 

17. Återuppta kontakten med någon.

Ta upp kontakten med en gammal vän eller liknande som du inte haft kontakt med på ett tag. Att göra detta fyller mig alltid med kärlek och får mig att må mycket bättre än innan.


18. Skriv ett brev till dig själv.

Jag försöker separare mig själv från mig själv ibland och ge mig själv en massa pepp. Cicero sa: "Ingen kan ge dig bättre råd än du själv".


19. Pröva en djupandningsövning.

Själv fick jag erfara mindfulness magiska inverkan för första gången för två år sen, och jag tog till mig detta omedelbart. Mindfulness är underskattat så det skriker i det! Läs på och GÖR!


20. Bruka tacksamhet.

Att vara genuint tacksam ger mig otroligt mycket! Att ta ett steg tillbaka, se på allt jag har och känna mig tacksam över det får mig att känna att att jag har allt jag behöver, att ingenting fattas, och det gör mig hel.


 

21. Titta på ett roligt youtubeklipp om och om igen.

När jag ser något på youtube som får mig att skratta, tittar jag på det igen och skrattar ännu mer. Sen tittar jag på det igen och igen.


22. Baka något.

Jag är ingen bagare och jag gillar inte att baka, men många finner det här med bakning väldigt terapeutiskt och helande.


23. Kom hemifrån.

Ibland är det som om mina känslor försöker äta upp mig, och då kan det enda som funkar för att slippa det vara att sticka hemifrån en stund. Oftast går jag då en promenad.


24. Fokusera på det som verkligen betyder något för dig.

Ibland glömmer jag vad som är viktigt och vad som inte är det. Vissa saker är det verkligen inte värt att bli upprörd eller oroa sig över.


 

25. Ta en negativ kommentar eller situation och se det positiva i det.

Perspektiv är allting! När jag får en negativ kommentar eller befinner mig i en högst negativ situation hittar jag alltid något positivt med det hela, och det får mig alltid att må bättre. Om någon säger något elakt tänket jag: "Ja, men så bra, då vet jag att jag inte ska ha den personen i mitt liv i alla fall".


26. Dagdröm.

Ta en mental semester och låt tankarna skena iväg till underbarheter!


27. Låt lite naturligt solljus komma in.

Dra upp alla persienner och rullgardiner, släpp in solljuset. Det kan sannerligen hjälpa en att må bättre.


28. Ta en mental hälsodag.

Ibland behöver vi ta en dag då vi bara tömmer våra huvuden och renar våra själar. Jag, som har GAD och HSP behöver göra det här varje dag. Efteråt mår jag som en prinsessa.


 

29. Släpp taget.

Detta är ett av mina enkla mantran i livet. Att släppa vissa saker och ting, att sluta oroa mig.


30. Läs citat av Dalai Lama.

Dalai Lama har haft en stor inverkan på mitt liv. Jag ser upp till honom och hans citat är otroligt viktiga i mitt liv.

Av fearanddream - 2 juni 2014 16:42

                           

Av fearanddream - 2 juni 2014 08:55

Utbredd diskriminering av personer med psykisk ohälsa

 

*En diskrimineringsstudie som utförts av (H)järnkoll visar att skrämmande 50% av de tillfrågade med psykisk ohälsa känner sig diskrimenare av sin egen familj och bland vänner pga deras psykiska tillstånd!

*Det finns så många fördomar gällande psykisk ohälsa, och dessa fördomar måste bort, för de stämmer inte!


Nedan följer några resultat från undersökningen:

  • 69 % rapporterar att man hemlighållit eller dolt sina psykiska problem för omgivningen.
  • 54 % upplever sig orättvist behandlade av sin familj och 35 % av sin partner.
  • 50 % tycker att de blivit orättvist behandlade när det gäller att få vänner eller behålla dem.
  • 47 % uttrycker att de blivit orättvist behandlade av personalen inom psykiatrin.
  • 79 % anser att de kunnat använda sin inre kraft och styrka för att handskas med stigma och diskriminering.

 

myter och fakta om psykisk ohälsa
 
Myt: En psykiskt sjuk person är våldsam och farlig.
Sanning: Ytterst få våldsbrott beror enbart på psykisk sjukdom, utan det ligger andra faktorer bakom också.
 
Varför denna myt? När vi i tidningar läser skildringar om psykisk ohälsa, när vi ser på nyheterna o.s.v skildras den psykiska ohälsan oftast med en koppling till våld av något slag. Det handlar ofta då om en psykiskt sjuk person som begått ett våldsbrott. Media har stort inflytande på många av oss, och därför bidrar skildringarna där synen på psykisk ohälsa och skapar således denna myt om att personer med psykisk ohälsa är våldsam och farlig.
Hur ofta läser eller hör vi i media om psykisk ohälsa utan inblandning av våld? Inte allt för ofta. Väldigt sällan faktiskt. Mediernas ihopkopplande av psykisk ohälsa och våld saknar motpoler och i och med detta finns ett ännu större utrymme för denna felaktiga myt att skapas, frodas och leva vidare.
Sanningen är dock att de flesta våldsbrott inte begås av en person med psykisk ohälsa.
Åren 1988 - 2000 begicks över 300 000 våldsdåd i Sverige och utav dessa begicks endast 5 % av personer med psykisk sjukdom.
 
 
Myt: En person med psykisk ohälsa kan inte jobba.
Sanning: Många personer med psykisk ohälsa som både kan och vill jobba är inte välkomna på arbetsmarknaden.
 
Varför denna myt? Det är en vanlig uppfattning att personer med psykisk ohälsa inte kan jobba. I den mest akuta sjukdomsfasen kan det säkert vara så. Men inte annars.
Sanningen är att rädslan hos arbetsgivare gör att personer med psykisk ohälsa ofta isoleras från arbetslivet. Just personer med psykisk ohälsa, som har isolerats från arbetslivet, har en längre väg att gå både gällande rehabilitering och att komma in på arbetsmarknaden, än personer med fysiska sjukdomar och liknande. Många, många har både vilja, förmåga och kompetens att arbeta, men möts av fördomar och en stängd dörr.
 
 
Myt: Psykisk ohälsa drabbar bara andra.
Sanning: Precis vem som helst kan få psykiska problem.
 
Varför denna myt? Psykisk ohälsa är en Världshälsoorganisationen WHO, ett av de största och snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen i dag. Det är vår tids största folksjukdom. Allt fler mår allt sämre psykiskt och de vanligaste symtomen är ångest, depression, nedstämdhet och sömnlöshet. Vanligast är detta bland kvinnor, ungdomar och invandrare.
Upp emot 40% av sveriges befolkning anger att de lider av någon form av psykisk problematik och i upp emot 15% av fallen krävs behandling.
Tyvärr drar sig många för att gå till läkaren gällande psykiska problem. Ab ca 400 000 personer med depressionssymtom söker bara en mycket liten del hjälp och detta skall ses mot bakgrund av att depression finns med i bilden vid 90% av alla självmord som sker i Sverige.
Ingen kan någonsin gardera sig från psykisk ohälsa. Den kan drabba vem som helst, bokstavligt talat. Det spelar ingen roll hur ung eller gammal du är, vilket kön du tillhör, din intelligensnivå, vilken social ställning du har eller vilka materiella tillgångar du har. Det finns absolut inga garantier.
 
 
Myt: En psykiskt sjuk person är mindre begåvad.
Sanning: Många framstående forskare och kulturpersonligheter har upplevt psykisk ohälsa.
 
Varför denna myt? Personer med psykisk ohälsa kan många gånger vittna om hur de blivit behandlade som mindre vetande. De har fått känna det som om deras begåvningsnivå är på samma nivå som ett barns, Även i vården har de mötts av ömsom daltande, ömsom farbroderligt förmanande och överdrivet pedagogiserande röster.
Attityden kan uppfattas som om den härstammar från tider då utvecklingsstörda och personer med psykisk ohälsa drogs över samma kam som "idioter" och "sinnesslöa".
Biverkningar av psykofarmaka, ett ovårdat yttre, självskadebeteende, social fobi med mera hos vissa personer med psykisk ohälsa kan få folk att tro att de skulle vara mindre begåvade. Men detta stämmer inte!
I kulturens värld är personer med psykisk ohälsa väldigt vanligt förekommande. Exempel på dessa är bland andra: August Strindberg, Ernest Hemingway, Sylvia Plath, Karin Boye, Robert Schumann, Peter Tjajkovskij, Vincent Van Gogh, Ernst Josephsson, Sigrid Hjertén, Lars Von Trier.
Sammanfattningsvis så är personer med psykisk ohälsa varken mer eller mindre intelligenta än andra.
 
 
Myt: En psykiskt sjuk person blir aldrig frisk.
Sanning: De allra flesta återhämtar sig till ett fullt fungerande liv.
 
Varför denna myt? Många tror att psykisk ohälsa är ett livslångt tillstånd. En gång sjuk, alltid sjuk. Påståendet faller på sin egen orimlighet. Eftersom var fjärde svensk person någon gång drabbas av psykisk ohälsa så skulle detta innebära att en fjärdedel av befolkningen skulle vara utslagen för gott. Sanningen är att nästan alla med psykiska problem återfår hälsan.
Även när det gäller svårare sjukdomar som schizofreni.
 
 
Myt: Psykisk ohälsa är föräldrarnas fel.
Sanning: Påståendet har inget stöd i forskning.
 
Varför denna myt? För några årtionden sen dominerade teorin om att psykisk ohälsa, utan undantag, var föräldrarnas fel. Det låg fel i deras sätt att uppfostra sina barn etc. Pga detta isolerade man den psykiskt sjuka från sina familjemedlemmar,
Än idag lever tyvärr denna myt kvar hos många. Dock finns det ingen forskning som stödjer teorin om att det skulle vara föräldrarnas fel om någon drabbas av psykisk ohälsa, och idag utgår man aldrig från den gamla förlegade tron. Istället anser man idag att föräldrars stöd för den sjuka är något att rekommendera.
Varför någon drabbas av psykiska problem kan givetvis ha med uppväxten att göra, men har många gånger helt andra orsaker.
 
 
Myt: Depression är ett tecken på svaghet.
Sanning: Depressioner har inget med karaktär eller viljestyrka att göra.
 
Varför denna myt? En vanlig men helt felaktig uppfattning är att vi själva kan råda över om vi ska bli deprimerade eller inte.
Från barnsben får vi lära oss hur fel det är att deppa ihop av en motgång. Vi ska vara starka, lösa problemen och gå vidare i livet. Att senare i livet drabbas av en depression där det inte är att bara ta sig i kragen kan man få för sig att man är en svag människa.
I Sverige är ca en halv miljon personer deprimerade. Att det skulle vara så på grund av svaghet faller på sin egen orimlighet.
 
 
Myt: En psykiskt sjuk person styrs av röster.
Sanning: Bara var tredje "rösthörare" har en psykiatrisk diagnos.
 
Varför denna myt? Många upplever "rösthörande" som främmande, skrämmande. I samhället har detta, av någon anledning, blivit själva symbolen för "galenskap". Myten om att röster får den psykiskt sjuke att begå fruktansvärda handlingar är utbredd. I själva verket är det scenariot mycket, mycket ovanligt.
Få saker är också så skamfyllda som att som att höra röster.
Bara var tredje rösthörare har en psykiatrisk diagnos, resten av rösthörarna är så kallade normalt fungerande personer. Man är dessutom tveksam om rösthörande kan ses som ett direkt symtom på psykisk ohälsa.
 
 
 
 
 
 

 

Presentation


On board!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards